wtorek, 19 lutego 2013

Muffinki czekoladowe z colą

-na wielkanocny stół

 


Przepis na babeczki, to zmodyfikowany przepis na  ciasto czekoladowe z coca colą (od Madzi, koleżanki ze szkoły), do którego dodałam płatki owsiane błyskawiczne, użyłam odrobinę więcej kakao, a mniej cukru, natomiast masło zastąpiłam olejem. Ciasto jest pulchne, mocno czekoladowe, no i jest w nim bardzo zdrowy dodatek - płatki owsiane, dzięki czemu, babeczka nie jest już taka grzeszna :)



Składniki (na 12 dużych muffinek):
  • 125 gram mąki pszennej
  • 120 gram cukru (można dać 150gram, jeśli wolicie bardziej słodkie)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych firmy Kupiec
  • 2 półkopiaste łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
  • pół opakowania cukru waniliowego (8 gram)
  • pół szklanki oleju (lub 125 gram roztopionego, ostudzonego masła lub margaryny)
  • 100 ml coca-coli
  • 40 ml mleka 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Ciasto robi się tak , jak większość muffinek. W jednej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki, czyli przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier wanilinowy i sól.
Do drugiej miski wbijamy jajka, miksujemy, następnie dodajemy mleko, olej (lub roztopione i wystudzone masło/margarynę) oraz coca-colę. Zawartość naczynia dokładnie należy dokładnie wymieszać.
Mokre składniki dodajemy do miski z sypkimi i delikatnie mieszamy łyżką, do połączenia składników. Ciasto jest lejące, trochę gęściejsze niż ciasto naleśnikowe. 
Papilotki do muffinek wkładamy do blachy i wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez 25 minut, lub 200st.C przez 20 minut. Upieczone studzimy.
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki na krem:
  • 1,5 szklanki mleka
  •  2/5 szklanki cukru (niecałe pół szklanki)
  • 125 g masła
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, zużywając 1,5 szklanki mleka. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić.

Masło utrzeć na pulchna masę, nie przerywając ucierania dodawać partiami zimny budyń.



Dodatkowo:
  • czarna, żółta, czerwona, biała masa cukrowa do zrobienia głów owieczek i kurczaczków

Krem przekładamy do szprycy cukierniczej i na ostudzonych babeczkach wyciskamy wzorek, podobny do owczej wełny, swego rodzaju małe kleksy (do babeczek - owieczek) lub inny wzór do babeczek z kurczaczkami. Głowy owieczek i kurczaczki układamy na kremie przed serwowaniem, ponieważ po kilku godzinach masa cukiernicza topi się i robi nieciekawe zacieki.Babeczki udekorowane kremem przechowywać w chłodnym miejscu.


Babeczki biorą udział w akcji:

Witamy w Cupcakeland

11 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają i tak ładnie udekorowane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne owieczki :)) na pewno dzieci by oszalały na ich punkcie :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne! Gdybyś miała ochotę, zapraszam do mojej akcji: http://annaincupcakeland.blogspot.com.es/2013/02/akcja-witamy-w-cupcakeland-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne babeczki! Nie wiedziałam, że w Tobie drzemią takie talenty :) Naprawdę śliczne i pewnie równie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dziękuję bardzo :) Dobre były, ale najlepiej sama spróbuj zrobić, to ocenisz według swojego gustu :) Tylko podziel się wrażeniami ;)

      Usuń
  5. Urocze babeczki- świetny pomysł :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Też często stosuję zamiennik: olej zamiast masła. Tak jest zdrowiej dla serca - dzięki omega-3 w oleju rzepakowym obniża cholesterol we krwi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co prawda uwielbiam maślany smak, masło mogłabym dodawać wszędzie, ale tak jak mówisz...trzeba wybierać mniejsze zło :)

      Usuń