środa, 1 maja 2013

Kurczak w kostce rosołowej

Propozycja na kurczaka z reklamy. Sprawdziłam raz ten przepis i muszę stwierdzić, że mięso faktycznie było aromatyczne, soczyste w środku i delikatnie chrupiące z zewnątrz. Co prawda nie przepadam za kostkami rosołowymi i innymi substytutami "przypraw", ale jeśli Wam to nie przeszkadza, to polecam taką wersję piersi z kurczaka.  Była na prawdę smaczna i co ważne, bardzo szybko się ją przygotowywało.



Składniki (4 porcje):
  • piersi z kurczaka (ok 500 gram)
  • 5-6 łyżek stołowych oliwy lub oleju
  • kostka rosołowa
Do miski wkładamy rozgniecioną kostkę rosołową i łączymy ją z oliwą/olejem, tworząc w ten sposób marynatę.
Piersi kurczaka przepoławiamy wzdłuż na cieńsze kawałki i nacieramy marynatą. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni ( z niewielką ilością oliwy) po ok. 5 minut z każdej strony, tak aby pierś się przesmażyła ale nie była sucha.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz