Ciekawy pomysł na niespodziankę na urodziny naszego dziecka, cieszy oko, a podany z owocami i bitą śmietaną smakuje wyśmienicie. Podczas jego wykonywania jest mnóstwo zabawy, a deser wyglądem i smakiem przypomina słoneczne lato.
Składniki:
- 2 opakowania galaretki Blue Curacao Winiary
- 1 opakowanie galaretki Mojito Winiary
- 1 opakowanie galaretki Piña Colada Winiary
- 1 średnie jabłko
- pół gruszki
- 2 łyżki serka waniliowego
- 1 łyżka kremówki
- 30 gram marcepanu
- barwniki spożywcze - czarny, czerwony, niebieski
- łyżeczka żelatyny
- liście mięty
- parasolka do koktajlu
- miska
W 350 ml wrzątku rozrabiamy pół opakowania galaretki Mojito i pół galaretki Blue Curacao. Wlewamy do miski.
1/3 opakowania galaretki Mojito rozpuszczamy
w 100 ml gorącej wody, kiedy ostygnie dodajemy kremówkę i całość
wylewamy na płaski talerz (grubość galaretki po stężeniu musi być w
miarę płaska). Odstawiamy do stężenia i wycinamy "wodorosty".
Jabłko
i gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w małe kawałki i gotujemy w wodzie
(ilość taka aby przykryła owoce, w trakcie gotowania ma wyparować).
Kiedy ostygną blendujemy je na papkę i dodajemy kremówkę/serek
waniliowy. 1/3 opakowania galaretki Piña Colada rozpuszczamy
z dodatkiem łyżeczki żelatyny w 100 ml wody i ostygnięte dodajemy do
owocowej papki. Przekładamy do miseczki (o wielkości takiej, jaka będzie "wyspa") i chłodzimy do czasu aż
stężeje. Wówczas ze spodniej części wyspy odkrajamy cienki plasterek, a z niego wycinamy "rybki".
W 500 ml wrzątku rozpuszczamy 1,5 opakowania galaretki Blue Curacao i czekamy, aż całkowicie ostygnie, ale nie stężeje.
Kiedy niebiesko-zielona galaretka, którą wylaliśmy na dno miski na początku przepisu stężeje, robimy w niej delikatne nacięcia i umieszczamy wodorosty i część rybek. Liście mają wystawać ponad wierzchnią warstwę tej galaretki. Następnie wylewamy zimną niebieską galaretkę, uważając na "wodorosty", które w trakcie tężenia galaretki ustawiamy w odpowiedniej pozycji.
Z marcepanu i barwników lepimy kkraba, okulary i drink, który umieścimy na wysepce.
Kiedy nasze "morze" całkowicie stężeje w lodówce, możemy umieścić na nim wyspę, a na niej z kolei, kraba, okulary, drink z marcepanu, parasolke i krzaczek mięty imitujący roślinność.
Polecam serwować gościom kawałki "morza" z dodatkiem bitej śmietany i owoców świeżych bądź z puszki.
Wspomnienie lata bierze udział w akcji:
Wygląda bajecznie ;) Aż żal jeść :P
OdpowiedzUsuń