poniedziałek, 13 maja 2013

Tęczowe shoty z wisienką




 Zainspirowana nowymi, kolorowymi galaretkami WINIARY o smaku Blue Curacao, Mojito, Piña Colada, Pink Margarita, postanowiłam przyrządzić coś, co będzieza jendym razem smakowało, przypominało o lecie, dobrej zabawie, wyglądem przypominało tęczę i dosłownie rozpłynie się w ustach. Zachęcam do zabawy kolorami, jeżeli chcecie, możecie też wykorzystać inne kolory galaretek Winiary, aby stworzyć jeszcze bardziej fantazyjne propozycje.




Składniki (na 28 sztuk):
  • 1 opakowanie galaretki Blue Curacao Winiary
  • 1 opakowanie galaretki Mojito Winiary
  • 1 opakowanie galaretki Piña Colada Winiary
  • 1 opakowanie galaretki Pink Margarita Winiary
  • 250 ml likieru cytrynowego
  • kolorowe wiśnie/czereśnie koktajlowe
  • proste kieliszki 50 mililitrowe
  •  w wersji bezalkoholowej dla dzieci pomijamy likier :)
 Przyrządzamy pierwszą galaretkę Mojito według wskazań na opakowaniu, zastępując 60 ml wody - 60 ml likieru. Jeżeli chcecie, żeby galaretka szybciej Wam zastygła i miała delikatnie bardziej intensywny kolor, dodajcie odrobinę mniej wody. Tak przygotowaną galaretkę wlewamy do 50 mililitrowych kieliszków, uzupełniając je do 1/5 wysokości. Odstawiamy do przestudzenia i chłodzimy do całkowitego stężenia w lodówce. 
Następnie przygotowujemy galaretkę Piña Colada, analogicznie jak pierwszą, z tym ,że zanim rozlejemy ją do kieliszków powinna uzyskać temperaturę pokojową. 
Kiedy do kieliszka wlejemy trzecią galaretkę Pink Margarita wkładamy również jedną wiśnię/czereśnię koktajlową. Sposobów aby trzymały się prosto, są dwa. Pierwszy to poczekanie aż galaretka zacznie tężeć i przytrzyma wisienkę w pozycji pionowej, lub drugi sposób - przyklejenie kawałka taśmy samoprzylepnej na wierzch kieliszka, zrobienie w niej małego otworka i przełożenie przez niego ogonka wisienki tak, aby owoc nam się nie przechylił. Polecam drugi sposób.


Kiedy galaretka stężeje wlewamy ostatnią galaretkę Blue Curacao i chłodzimy minimum 2-3 do całkowitego stężenia. 
Kiedy ten czas minie przygotowujemy ciepłą wodę. Każdy kieliszek zanurzamy w wodzie, aby można było wyjąć nasze jelly shoty. Im woda cieplejsza, tym czas trzymania kieliszka jest krótszy. Ja musiałam nawet kilka razy zanurzać kieliszek na 3-4 sekundy i energicznie potrząsać, aby wydostać te cuda z wewnątrz. 




Tęczowe shoty z wisienką biorą udział w akcji:
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz