Zrobienie tej babki wymaga od kucharza cierpliwości, bo babka wyrasta, wyrasta..a kiedy wyrośnie to i tak znów musi wyrosnąć :) Ma piękny kolor, nie jest sucha i smakuje wybornie. Przepis z Kotlet.TV.
Składniki (babka z kominem 25 cm):
- 1,7 szklanki mąki (niecałe 2 szklanki)
- 30 g drożdży świeżych
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka do drożdży
- 70 g masła roślinnego lub zwykłego
- 1/2 szklanki rodzynek
- kilka kropel aromatu np. migdałowego
- do dekoracji – biały lukier/ cukier puder
W garnku
rozpuszczamy masło. W między czasie ucieramy żółtka z cukrem, tak długo aby
uzyskać puszystą, jasnożółta masę. W
lekko ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki
cukru rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 5 minut. Do przygotowanej uprzednio
masy – kogla mogla- dodaję mąkę, całe jajko, wyrośnięte drożdże, rozpuszczone i
przestygnięte masło, bakalie i aromat. Mieszamy dokładnie, najlepiej w taki
sposób, aby wprowadzić jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Odstawiamy pod
przykryciem na 1,5h, aby dobrze wyrosło. Przygotowujemy formę – czyli smarujemy
ją tłuszczem i wysypujemy bułką tartą/kaszką manną, a następnie umieszczamy w
niej wyrośnięte ciasto. Teraz ponownie musimy uzbroić się w cierpliwość i
pozwolić babce rosnąć kolejne 1,5 h. Powinno być napuszone z charakterystycznym
brzuszkiem.
Wyrośniętą
babkę wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Jeżeli
ciasto za szybko spieka się u góry – przykrywamy je folią aluminiową. Gotową
babkę – kiedy ostygnie – lukrujemy bądź posypujemy cukrem pudrem.
wspaniała ta baba!!!! pychotka !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń