poniedziałek, 13 maja 2013

Sernik na zimno z truskawkami




  Śmietankowo-truskawkowy sernik, idealny do ciepłej kawy. Choć nie jest za słodki, to nie należy do dietetycznych ciast ze względu na spory dodatek śmietany. Na tym konkretnym zdjęciu macie sernik z kruchym spodem, jednak dla mnie był za twardy, więc nie podaję na niego przepisu - polecam za to spód z ciasteczek, który zawsze się udaje. Jeśli macie przepis na dobre ciasto kruche pod sernik na zimno, to wykorzystajcie je - i koniecznie w komentarzu dajcie na niego przepis, bo ja niestety nie znam takiego.


Składniki (na tortownicę 26 cm):

Spód:
  • 350 g herbatników (np. Lu Digestive, petit beurre), ważne aby były kruche
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • lub Wasz sprawdzony przepis na kruche ciasto
Masa serowa:
  • 300 g delikatnego twarogu naturalnego (ja użyłam takiego - klik)
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki, najlepiej 36% 
  • galaretka truskawkowa (dwie, jeśli chcecie aby sernik miał bardziej intensywny smak)
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody
  • 110 g drobnego cukru
  • 70 gram białej czekolady 
  • truskawki


   Herbatniki umieszczamy w woreczku foliowym i wałkujemy, im mniejsze kawałki, tym lepsze. Masło roztapiamy w rondelku i łączymy z ciasteczkami. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, a następnie tworzymy spód dla sernika z przygotowanej uprzednio masy ciasteczkowej. Możemy używać dłoni, łyżeczki, co będzie dla nas wygodniejsze. Ważne aby w spodzie nie było dziur. Gotowy spód wkładamy do lodówki do schłodzenia.
   Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy aż pozbędziemy się grudek. (Jeżeli używacie dwóch galaretek, wówczas rozpuście je w minimalnie większej ilości wody, z dodatkiem 1 płaskiej łyżeczki żelatyny). Odstawcie, aby trochę przestygło.
Mascarpone, biały ser oraz cukier wkładamy do miski i miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. W osobnym naczyniu, czystymi mieszadłami ubijamy kremówkę i łączymy ją z masą serową. Następnie powoli wlewamy rozpuszczoną, wciąż ciepłą galaretkę z żelatyną, nie przerywając miksowania. 
  Rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę. Z lodówki wyciągamy tortownicę, przekładamy do niej masę serową, wyrównujemy i polewamy roztopioną białą czekoladą oraz dekorujemy truskawkami.
  Sernik przed podaniem musi się chłodzić w lodówce przez minimum 3-4 godziny. Najlepszy na drugi dzień.

3 komentarze: