poniedziałek, 6 maja 2013

Kurczak, cukinia i makaron zapiekane w sosie serowym




Delikatna w smaku zapiekanka, sycąca..w zależności od rodzaju sera, jaki się użyje - jest mniej lub bardziej intensywna w smaku..Ja użyłam przede wszystkim mozzarelli więc moja zapiekanka nie była taka wyrazista..myślę, że następnym razem użyję głównie parmezanu). Sos się rozpływa, zapiekanka nie tworzy swego rodzaju zwartej "tarty".




Składniki (3-4 porcje):
  • 300 gram piersi kurczaka
  • 300-350 gram młodej cukinii
  • 100 gram makaronu świderki
  • 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 mały pomidor i odrobina tartej cukinii do ozdoby
  • 50 gram cheddara 
  • 10 małych kulek mozzarelli
  • 2-3 łyżki oleju

Sos serowy:
  • 2,5 szklanki zimnego mleka
  • 200 gram tartego sera (mozzarelli cheddar, gouda)
  • 30 gram masła
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Kurczaka kroimy w dość drobną kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem (lub uniwersalną przyprawą do potraw). Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy na nim posiekaną drobno cebulę z przetartym czosnkiem, po chwili dokładamy mięso i podsmażamy do momentu aż pierś delikatnie się zrumieni. 
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku ok 5 minut.
Cukinię kroimy w 0,5 cm plasterki. Delikatnie solimy, pieprzymy i odkładamy na papierowy ręcznik, aby sok, który puści cukinia się w niego wchłonął.
Pomidorka kroimy w plasterki.
Teraz zabieramy się za sos serowy. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, uzyskując swego rodzaju zasmażkę. Podsmażamy tak 3-4 minutki, uważając aby nie przypalić i dolewamy pół szklanki mleka. Mieszamy energicznie, aby nie porobiły się grudki - sos będzie powoli gęstniał - i następnie dolewamy pozostała część mleka. W między czasie ścieramy cheddara i goudę i małymi porcjami dodajemy do rondelka, mieszamy do momentu uzyskania gładkiego sosu. Studzimy, a następnie dodajemy jajko - i ponownie energicznie mieszamy. Ja nie czekałam do całkowitego ostygnięcia sosu, ale dodając jajko bardzo szybko mieszałam, żeby pod wpływem temperatury się nie ścięło. Sos doprawiamy solą, sporą ilością pieprzu i szczyptą gałki muszkatałowej.
Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dno wykładamy połowę cukinii, zalewamy odrobiną sosu, następnie wykładamy cały makaron, odrobinę sosu, kurczaka z cebulką, resztę cukinii i zalewamy pozostałym sosem. Na wierzch zapiekanki układamy plasterki pomidora, kuleczki z mozzarelli, startą cukinię i posypujemy startym cheddarem.
Zapiekamy w 200 st.C przez 30-40 minut, ewentualnie przykrywając w pierwszej/drugiej połowie zapiekankę folią aluminiową, aby wierzch się za bardzo nie spiekł.

3 komentarze:

  1. Same składniki, które lubię. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. moaj jedyna refleksja po zrobieniu: potrzebuje jeszcze wieksze naczynie! :D pycha

    OdpowiedzUsuń