A to Ci niespodzianka... Wygląda jak pyszny, ciepły obiadek, a tym czasem to deser z galaretek, owoców i bitej śmietany. Mam nadzieję, że pomysł Wam się spodobał, wywołał uśmiech na Waszych twarzach..no i że zainspiruje Was do zrobienia własnych wersji obiadów na słodko.
Składniki:
- galaretka Mojito Winiary
- galaretka Piña Colada Winiary
- galaretka Pink Margarita Winiary
- połówka moreli z puszki
- pół szklanki mleka/kremówki 30 %
- 25 gram marcepanu
- zielony barwnik spożywczy
- 1 duża truskawka
- pół średniego jabłka
- pół małej gruszki
- 2 łyżki śmietany kremówki 30%/serka waniliowego do "sera fety"
- 1 łyżka śmietany kremówki do "listków bazylii"
- 2 łyżeczki żelatyny
- ciemne kruche ciasteczko (czekoladowe)
- ewentualnie listki mięty
Jajko sadzone:
Opcja z mlekiem: Mleko zagrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w nim 1/4 opakowania galaretki Piña Colada plus łyżeczka żelatyny. Przelewamy na mały talerzyk, w środek wkładamy połówkę moreli i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce.
Opcja z bitą śmietaną: 1/4 opakowania galaretki Piña Colada rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody - ok 40. Kremówkę ubijamy i dodajemy do niej lekko ciepła galaretkę.
Przekładamy na talerz, na którym będziemy serwować deser, w środek wkładamy połówkę moreli i odstawiamy do lodówki aby stężało.
Zielony groszek:
Do marcepanu dodajemy odpowiednią ilość barwnika spożywczego zielonego i kulamy zgrabne groszki.
Pomidorki koktajlowe:
1/4 opakowania galaretki Pink Margarita rozpuszczamy w 80 ml gorącej wody. Czekamy aż ostygnie. Truskawki drążymy i tniemy w plasterki, a ich środek wypełniamy przygotowana wcześniej różową galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Ser feta:
Jabłko i gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w małe kawałki i gotujemy w wodzie (ilość taka aby przykryła owoce, w trakcie gotowania ma wyparować). Kiedy ostygną blendujemy je na papkę i dodajemy kremówkę/serek waniliowy. 1/3 opakowania galaretki Piña Colada rozpuszczamy z dodatkiem łyżeczki żelatyny w 100 ml wody i ostygnięte dodajemy do owocowej papki. Przekładamy do szklanki/miseczki i chłodzimy do czasu aż stężeje (pamiętajcie, że będziecie z tego wycinać kwadraty przypominające ser feta, więc zadbajcie o to, aby grubość masy była odpowiednia), następnie wykrajamy zgrabne kwadraciki.
Liście bazylii:
1/3 opakowania galaretki Mojito rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, kiedy ostygnie dodajemy kremówkę i całość wylewamy na płaski talerz (grubość galaretki po stężeniu musi być w miarę płaska). Odstawiamy do stężenia i wycinamy listki przypominające bazylię.
Pieprz:
Ciasteczko umieszczamy w woreczku foliowym i wałkujemy do uzyskania bardzo miałkiego proszku.
Składniki mamy gotowe, więc starannie układamy je na talerzu, posypujemy "pieprzem", delektujemy się widokiem i smakiem.
Deser bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz