Ciekawa alternatywa dla tych, którzy nie trawią mleka krowiego, nie piją z przekonania, lub po prostu nie lubią. Jak możecie zauważyć na zdjęciach w mleczku wydziela się wyraźnie olej oraz zawiesina. Mleczko naleźy zużyć w ciągu 2-3 dni. Przepis ze Smakoterapii (klik). Polecam również mleczko kokosowe.
Składniki:
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 2 szklanki wody
Aby
przygotować mleczko słonecznikowe należy dzień wcześniej namoczyć pestki
w wodzie, w proporcji 1:2, w tym wypadku w 2 szklankach. Wcześniej warto kilka razy słonecznik przepłukać pod bieżącą wodą.
Na drugi
dzień blendujemy napęczniałe ziarna z wodą, staramy się to zrobić bardzo dokładnie. Następnie przeciskamy powstałą masę przez gazę,
starając się wycisnąć z niej jak najwięcej mleczka. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz