środa, 3 lipca 2013

Mleczko słonecznikowe



Ciekawa alternatywa dla tych, którzy nie trawią mleka krowiego, nie piją z przekonania, lub po prostu nie lubią. Jak możecie zauważyć na zdjęciach w mleczku wydziela się wyraźnie olej oraz zawiesina. Mleczko naleźy zużyć w ciągu 2-3 dni. Przepis ze Smakoterapii (klik). Polecam również mleczko kokosowe.

Składniki:
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 2 szklanki wody

Aby przygotować mleczko słonecznikowe należy dzień wcześniej namoczyć pestki w wodzie, w proporcji 1:2, w tym wypadku w 2 szklankach. Wcześniej warto kilka razy słonecznik przepłukać pod bieżącą wodą. 
Na drugi dzień blendujemy napęczniałe ziarna z wodą, staramy się to zrobić bardzo dokładnie. Następnie przeciskamy powstałą masę przez gazę, starając się wycisnąć z niej jak najwięcej mleczka. Gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz