Ciasto jest puszyste, miękkie, żółte jak babka, lekko wilgotne. świetny pomysł na wykorzystanie żółtek, które zostały nam np. z pieczenia bezy.
Składniki (tortownica 24 cm):
- 7 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 100 ml ciepłej wody
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- poł łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- świeże czereśnie bez pestek
Żółtka ucieramy na jasny puch z cukrem i cukrem waniliowym. Zajmie to niecałe 10 minut. Następnie, nie przerywając miksowania dolewamy ciepłą wodę. Miksujemy kolejne 2-3 minuty. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodajemy ją do żółtek. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przelewamy do wyłożonej papierem blaszki, układamy owoce.
Pieczemy przez 40 minut w 175 stopniach (grzałka dolna i górna)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz