sobota, 13 lipca 2013

Zupa z botwinki


Ten przepis na zupę z młodych buraków znalazłam w internecie (niestety nie pamiętam adresu), jak przeprowadziliśmy się z mężem do naszego nowego mieszkania. Od tej pory, kiedy robię botwinkę zawsze korzystam tylko z tego przepisu, zupa pachnie wiosną, świeżością, jest jak dla mnie idealnie doprawiona.




Składniki:
  • 1 pęczek botwinki ( 4 młode buraki)
  • 1 l wody
  • 2 młode marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/3 młodego selera średniej wielkości
  • 2-3 młode ziemniaki
  • pęczek koperku
  • 100 ml jogurtu naturalnego (śmietanki 18%)
  • sok z połowy cytryny (lub trochę octu)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • łyżeczka masła

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchew, pietruszkę, buraczki, ziemniaki (mogą być ze skórka) seler kroimy w dość spora kostkę. Czosnek siekamy nożem. Warzywa i czosnek wrzucamy do wrzątku z dodatkiem łyżeczki masła i gotujemy 20 minut. Gdy warzywa są prawie miękkie dodajemy pokrojone liście botwinki z łodygami (nie muszą być bardzo drobno posiekane), posiekany koperek, łyżeczkę cukru i soli, sok z cytryny (ocet) i gotujemy kolejne 10 minut. Zupę doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt (energicznie mieszając).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz