Ten przepis na zupę z młodych buraków znalazłam w internecie (niestety nie pamiętam adresu), jak przeprowadziliśmy się z mężem do naszego nowego mieszkania. Od tej pory, kiedy robię botwinkę zawsze korzystam tylko z tego przepisu, zupa pachnie wiosną, świeżością, jest jak dla mnie idealnie doprawiona.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki ( 4 młode buraki)
- 1 l wody
- 2 młode marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/3 młodego selera średniej wielkości
- 2-3 młode ziemniaki
- pęczek koperku
- 100 ml jogurtu naturalnego (śmietanki 18%)
- sok z połowy cytryny (lub trochę octu)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, cukier
- łyżeczka masła
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchew, pietruszkę, buraczki, ziemniaki (mogą być ze skórka) seler kroimy w dość spora kostkę. Czosnek siekamy nożem. Warzywa i czosnek wrzucamy do wrzątku z dodatkiem łyżeczki masła i gotujemy 20 minut. Gdy warzywa są prawie miękkie dodajemy pokrojone liście botwinki z łodygami (nie muszą być bardzo drobno posiekane), posiekany koperek, łyżeczkę cukru i soli, sok z cytryny (ocet) i gotujemy kolejne 10 minut. Zupę doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt (energicznie mieszając).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz