Kurczak w wersji Pascala, przyznam że smaczny. Egzotyczny smak, lekko słodki, aromatyczny, kolorowy sos, miękkie, soczyste mięso. Z pewnością jeszcze powtórzę to danie i wypróbuję inne pomysły Pascala.
Składniki (4 porcje):
- 50 gram wiórków kokosowych
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 pomidory obrane ze skórki, pokrojone w kostkę
- 2 średnie cebule
- 3 gałązki tymianku
- 1/3 szklanki wody
- sól, pieprz
- pół średniego ananasa pokrojonego w kostkę (może być z puszki)
- 3 łyżki posiekanej kolendry (lub kolendra w przyprawie do smaku )
- 2 łyżki oleju
- ryż basmati lub zwykły
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 3-4 kawałki. Opruszamy solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni z dodatkiem oleju (najlepiej na woku, patelni/garnku z grubym dnem) obsmażamy kurczaka, tak aby był lekko rumiany,ale wciąż wilgotny w środku. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy chwilę. Dorzucamy wiórki kokosowe, smażymy około 1 minuty, mieszamy bez przerwy. Dodajemy mleko kokosowe, wodę, kurkumę, pokrojone w kostkę -pomidory i ananasa oraz tymianek. Dusimy ok. 20 minut pod przykryciem, do momentu aż sos w miarę zgęstnieje. Na koniec doprawiamy danie solą, pieprzem i kolendrą. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Na patelni z dodatkiem oleju (najlepiej na woku, patelni/garnku z grubym dnem) obsmażamy kurczaka, tak aby był lekko rumiany,ale wciąż wilgotny w środku. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy chwilę. Dorzucamy wiórki kokosowe, smażymy około 1 minuty, mieszamy bez przerwy. Dodajemy mleko kokosowe, wodę, kurkumę, pokrojone w kostkę -pomidory i ananasa oraz tymianek. Dusimy ok. 20 minut pod przykryciem, do momentu aż sos w miarę zgęstnieje. Na koniec doprawiamy danie solą, pieprzem i kolendrą. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Takiej wersji kurczaka jeszcze nie miałam okazji spróbować, ale wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń:) zapraszam do wypróbowania :)
Usuń