poniedziałek, 15 lipca 2013

Kurczak w mleczku kokosowym z kolendrą



Kurczak w wersji Pascala, przyznam że smaczny. Egzotyczny smak, lekko słodki, aromatyczny, kolorowy sos, miękkie, soczyste mięso. Z pewnością jeszcze powtórzę to danie i wypróbuję inne pomysły Pascala.




Składniki (4 porcje):
  • 50 gram wiórków kokosowych
  • 4 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 pomidory obrane ze skórki, pokrojone w kostkę
  • 2 średnie cebule
  • 3 gałązki tymianku
  • 1/3 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • pół średniego ananasa pokrojonego w kostkę (może być z puszki)
  • 3 łyżki posiekanej kolendry (lub kolendra w przyprawie do smaku )
  • 2 łyżki oleju
  • ryż basmati lub zwykły

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 3-4 kawałki. Opruszamy solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni z dodatkiem oleju (najlepiej na woku, patelni/garnku z grubym dnem)  obsmażamy kurczaka, tak aby był lekko rumiany,ale wciąż wilgotny w środku. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy chwilę. Dorzucamy wiórki kokosowe, smażymy około 1 minuty, mieszamy bez przerwy. Dodajemy mleko kokosowe, wodę, kurkumę, pokrojone w kostkę -pomidory i ananasa oraz  tymianek. Dusimy ok. 20 minut pod przykryciem, do momentu aż sos w miarę zgęstnieje. Na koniec doprawiamy danie solą, pieprzem i kolendrą. Podajemy z ugotowanym ryżem.

2 komentarze:

  1. Takiej wersji kurczaka jeszcze nie miałam okazji spróbować, ale wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń