Sezon na ogórki trwa, a moją propozycją są ogórki z curry, jako alternatywa dla kiszonych i konserwowych (równie pysznych). Świetna przekąska, dodatek do kanapek, hot dogów domowej roboty, zagryzka... Przepis z bloga : Anka w garnkach.
Składniki (na około 7 słoików po 500ml):
Młode, świeżo zerwane ogórki szorujemy i kroimy w ćwiartki. Jeżeli nie lubicie skórki to można
obrać je skóry. Dodajemy pokrojoną w
półksiężyce cebulę i mieszamy z przyprawami, czyli curry, gorczycą, solą, pieprzem, papryką. Następnie ogórki trzeba włożyć na 3-4 godziny do lodówki. W między czasie zagotowujemy ocet z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia i
zostawiamy do ostygnięcia. Po upływie 3-4h wyciągamy nasze warzywka z lodówki i do zalewy wlewamy sok, które puściły ogórki.
Ogórki ze skórką będą zajmowały więcej miejsca w słoikach, będą sztywniejsze od tych obranych.
Do słoików (wyparzonych) nakładamy zarówno ogórki, jak i cebulę, napełniamy po równo zalewą (starając się aby zalewa była "wzburzona", dzięki czemu taka sama ilość przypraw znajdzie się w każdym słoiku). Ogórki powinny być "przysłonięte" zalewą, jeśli wyszło jej za mało, dolewamy przegotowanej wody. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Pamiętajmy o zasadzie, aby zimne słoiki wsadzić do zimnej wody, a nie do wrzątku, bo wówczas moga pęknąć.
Z podanej ilości składników ogórków nieobranych wychodzi 7-8 słoików (po 500 ml), natomiast pozbawionych skórki 5-6 (po 500 ml), jednak wszystko tak naprawdę zależy od tego, jak ciasno poukładacie ogórki.
Do słoików (wyparzonych) nakładamy zarówno ogórki, jak i cebulę, napełniamy po równo zalewą (starając się aby zalewa była "wzburzona", dzięki czemu taka sama ilość przypraw znajdzie się w każdym słoiku). Ogórki powinny być "przysłonięte" zalewą, jeśli wyszło jej za mało, dolewamy przegotowanej wody. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Pamiętajmy o zasadzie, aby zimne słoiki wsadzić do zimnej wody, a nie do wrzątku, bo wówczas moga pęknąć.
Z podanej ilości składników ogórków nieobranych wychodzi 7-8 słoików (po 500 ml), natomiast pozbawionych skórki 5-6 (po 500 ml), jednak wszystko tak naprawdę zależy od tego, jak ciasno poukładacie ogórki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz