niedziela, 14 lipca 2013

Ogórki małosolne


Przepis i wykonanie jest bardzo proste, a efekt przepyszny, jak sami pewnie wiecie. Oto jeden z wielu sposobów na to, jak zrobić pyszne ogórki małosolne. Są wyśmienite jako zakąska, dodatek do obiadu, na kanapkę czy też do zupy.



Składniki (10-15 sztuk): 
  • 10-15 sztuk małych ogórków (ilość w zależności od wielkości)
  • 3 ząbki czosnku polskiego
  • kiść świeżego kopru, 
  • 4 liście chrzanu
  • mały korzeń chrzanu
  • woda
  • sól
Ogórki dokładnie szorujemy w zimnej wodzie. Czosnek pozbawiamy łupinki i dzielimy na połówki, korzeń chrzanu obieramy i kroimy w talarki (chrzanu bierzemy kilka centymetrów, żeby ogórki za bardzo nie przeszły jego smakiem). Na dnie kamionki lub specjalnego słoika układamy 2 liście chrzanu, część kopru, 3 kawałki czosnku i połowę korzenia chrzanu. Następnie ciasno układamy ogórki, by żaden nie był luźny i przykrywamy pozostałym czosnkiem, chrzanem i koprem. Wierzch przykrywamy liśćmi chrzanu. Wszystko zalewamy wrzątkiem z solą (w proporcji litr wody na łyżkę soli). Po zalaniu przyciskamy pokrywkę talerzykiem. Po upływie około 48 godzin ogórki są gotowe.
Jeżeli po tym czasie okaże się, że np. smak jest dla Was zbyt intensywny, to spokojnie odlejcie trochę wody i zalejcie ponownie wrzątkiem z dodatkiem solą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz