Owocowa pycha. Agrest sprawia, że koktajl jest lekko kwaskowaty, truskawka nadaje słodyczy, natomiast arbuz - orzeźwia. Idealne połączenie na letnie upały, mało kaloryczna bomba witaminowa.
Składniki (proporcje można zmieniać w miarę upodobań):
- pół szklanki zmiksowanych truskawek
- 2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę (w miarę możliwości bez pestek)
- pół szklanki agrestu (niekoniecznie dojrzałego)
Agrest oczyszczamy z końcówek, myjemy. Wszystkie owoce wkładamy do miksera i blendujemy. Koktajle owocowe mają to do siebie, że nie ważne ile czego dodamy, jeśli macie więcej truskawek to je dodajcie, koktajl będzie treściwszy (bardziej gęsty i słodki), macie arbuza - napój będzie płynny i lekki. Uważajcie jedynie z dodatkiem agrestu, którego za duża ilość sprawi, ze koktajl będzie zbyt kwaśny.
do własnego upodobania dodajemy cukier
OdpowiedzUsuńoczywiście można, ale kiedy owoce są dojrzałe i słodkie, to można pominąć :)
Usuń