Pigwówka
Minął rok i pigwówka doczekała się publikacji. Owoce z sadu pewnej Pani, gdzie mieszka moja mama. Pani nie wiedziała co zrobić z ajawą (inna nazwa pigwy), a moja mama wręcz przeciwnie.
Składniki:
- 1 kg owocu pigwy
- 1 kg cukru (jeżeli lubicie mniej słodkie nalewki, to możecie użyć 3/4 kg cukru)
- 1 litr spirytusu
- 0,5 litra wódki
Owoce pigwy myjemy i kroimy na ćwiartki, wydłubujemy nasiona z gniazdami (wtedy szybciej puszczają soki). Tak przygotowaną pigwę zasypujemy na 5-7 dni cukrem, a następnie zalewamy alkoholem. Odstawiamy na minimum 6 miesięcy. Po tym czasie filtrujemy nalewkę, można użyć sitko i pijemy :)
Owoce pigwy można również zmiksować (lepiej oddadzą swój aromat), ale uwaga!!!- są bardzo twarde. Nalewkę taką będzie wówczas trzeba przed spożyciem przefiltrować przez lnianą ściereczkę.
Akcja kulinarna Nalewki
Zapraszam do wzięcia udziału w mojej drugiej akcji kulinarnej, gdzie proszę Was o przepisy na Nalewki i Likiery Domowej Roboty. Chodzi tu o trunki na bazie owoców, przypraw, słodyczy, mleczka, ziół, kwiatów i czego Wam dusza podpowie.Akcja rozpoczyna się 15.07.2013, a kończy 15.09.2013 . Zorganizowana została przy pomocy portalu Durszlak, TUTAJ jest link do niej.
Zapraszam na stronę akcji i do dzielenia się przepisami na pyszne nalewki.
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę. |
A ciekawe co się stanie, jak się wypije wszystkie naraz ;)
OdpowiedzUsuńz pewnością ból głowy :)
UsuńLubię swoje przepisy, robię włoskie przepis "Visciolato" poszukiwania w internecie, tłumaczy z hiszpańskiego na polski z google tłumacz. Gratulacje, masz wspaniałe przepisy.
OdpowiedzUsuń