Oto pyszny indyk grillowany w akompaniamencie salsy truskawkowej..Sama nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem takich nietypowych połączeń, ale muszę przyznać, że duet bardzo smaczny. Salsa ostra, świetnie współgra z soczystym mięsem.
Składniki:
- kilka podłużnych pasków wyciętych z piersi indyka
Marynata:
- 2 łyżki płynnego miodu
- ząbek zmiażdżonego czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sok z połowy cytryny
Salsa:
- pół szklanki pokrojonych w kosteczkę truskawek
- łyżeczka płynnego miodu
- łyżka soku z cytryny
- chili pieprz cayenne
- pieprz czarny
- łyżka posiekanej,świeżej kolendry, lub pół łyżeczki kolendry w proszku
Truskawki wymieszajcie z miodem i cytryną, a kiedy puszczą soki dodajcie kolendrę i przyprawcie chilli i pieprzem według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz