czwartek, 4 lipca 2013

Grillowany indyk z salsą truskawkową




Oto pyszny indyk grillowany w akompaniamencie salsy truskawkowej..Sama nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem takich nietypowych połączeń, ale muszę przyznać, że duet bardzo smaczny. Salsa ostra, świetnie współgra z soczystym mięsem.


Składniki:
  • kilka podłużnych pasków wyciętych z piersi indyka
Marynata:
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • ząbek zmiażdżonego czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z połowy cytryny
Salsa:
  • pół szklanki pokrojonych w kosteczkę truskawek
  • łyżeczka płynnego miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • chili pieprz cayenne
  • pieprz czarny 
  • łyżka posiekanej,świeżej kolendry, lub pół łyżeczki kolendry w proszku
  •  

Składniki na marynatę wymieszajcie i umieśćcie w niej mięso. Marynujcie 2-3h w lodówce.
Truskawki wymieszajcie z miodem i cytryną, a kiedy puszczą soki dodajcie kolendrę i  przyprawcie chilli i pieprzem według uznania.
Mięso nadziać na patyczki do szaszłyków, nie usuwać nadmiaru marynaty, grillować z obu stron na brązowo- złoty kolor. Podawać z salsą z truskawek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz