Pyszna, aromatyczna tarta, dla lubiących intensywne smaki, smak koziego sera i szparagi. Moja córka o dziwo w tym daniu zasmakowała, jabłek to nie lubi, ale to co słone - serek kozi, to by zajadała. Pomysł na tartę od Illucuciny.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego
- 150 g dojrzewającego koziego serka
- 6-7 pomidorków cherry
- 8-9 sztuk zielonych szparagów
- duże żółtko
- duże jajko
- 170 ml śmietanki 18%
- sól
- świeży estragon
- świeża bazylia
- opcjonalnie dla mięsożerców kilka plastrów wędzonego, podpieczonego boczku
Szparagi myjemy i odrywamy końcówki, następnie gotujemy je nie dłużej niż 5 minut we wrzątku.
Ciasto wykładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, z brzegów formujemy swego rodzaju ściankę do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem (aby podczas pieczenia nie utworzyły się pod nim pęcherze powietrza), smarujemy rozkłóconym żółtkiem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
W między czasie pomidorki kroimy na połówki a jajko mieszamy ze śmietanką, solą i pieprzem.
Na podpieczone ciasto wykładamy szparagi, kozi ser (nierównomiernie w kawałeczkach), zalewamy jakiem ze śmietanką i układamy pomidorki.
Pieczemy kolejne 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu układamy świeże zioła.
Dla lubiących chrupiące dodatki polecam położyć na tarcie kilka plastrów wędzonego, chrupiącego boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz