wtorek, 12 lutego 2013

Kulki waniliowe


Przepis na trufle wzięłam z Kwestii smaku, zmodyfikowałam go jedynie dodając laskę wanilii, a rezygnując z rumu. Do zrobienia tego typu czekoladek namówiła mnie koleżanka, ta od Werkowych muffinek. Przepis prosty, czekoladki pyszne, choć dość słodkie.

Składniki (na 16 trufli):
  • 200 gram białej czekolady
  • pół laski wanilii
  • 1/5 szklanki kremówki 36% (ok.40ml, nie więcej)

Do obtoczenia:
  • płatki migdałów
  • wiórki kokosowe
  • perłowa posypka

Zasada działania jest taka sama, jak przy robieniu trufli kawowych, więc większość przepisy zacytuję za nimi.
Czekolady siekamy na małe kawałki, wtedy lepiej się rozpuszczą. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż i wyciągamy miąższ. Przygotowujemy kąpiel wodną i  w naczynia umieszczamy kremówkę, czekoladę oraz miąższ i korzeń z laski wanilii. Mieszamy od czasu do czasu, podgrzewając na małym ogniu do momentu rozpuszczenia czekolady. Wyciągamy korzeń od wanilii, a masę schładzamy w lodówce, najlepiej 5h, aż będzie na tyle gęsta, aby można było z niej formować kule.
Łyżeczką nabieramy odpowiednią ilość kremu i kulamy w dłoniach trufle. Musicie robić to bardzo szybko i dość sprawnie, bo masa po krótkiej chwili lepi się do rąk, topnieje i nie da się uformować zgrabnych kuleczek. Uformowanego trufla obtaczamy we wiórkach kokosowych, płatkach migdałów lub perłowej posypce.
Gotowe czekoladki umieszczamy w papilotkach, trzymamy w lodówce do momentu podania. Najlepsze są po 12h chłodzenia. Można je przechowywać do kilku dni w lodówce.

Rady:
  • Masę warto schłodzić w dwóch miseczkach. Kiedy zrobimy połowę trufli, z lodówki wyciągamy drugą miseczkę i tym sposobem nadal mamy chłodną masę.
  • Jeśli okazało się, że daliście za dużo kremówki/likieru i masa nie chce Wam zgęstnieć, to spokojnie. Ponownie podgrzejcie ją w kąpieli wodnej i dodajcie więcej czekolady. Będzie dobrze. 


Trufle biorą udział w akcji:

  

6 komentarzy: