środa, 27 lutego 2013

Sos waniliowy



Zawsze dobra alternatywa dla gotowych sosów z tubek. Ten sos nadaje się do miedzy innymi naleśników czy pierogów na słodko, świetnie wzbogaca ich smak, jest prosty szybki w przygotowaniu.. Zrobiłam go z myślą o pierogach z wiśniami i twarogiem.

Składniki:
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2-3 płaskie łyżki cukru, najlepiej pudru, żeby sos był bardziej gładki
  • 2-3 płaskie łyżki cukru waniliowego (można dać więcej)

Generalnie, jeśli chodzi o ilość cukru i cukru waniliowego, to ilość zależy od Was, dajcie na początek mniej, w trakcie dosypujcie i smakujcie... Przecież każdy z nas ma inny smak. Sposób przygotowania, to jak się zapewne domyślacie, połączenie wszystkich składników. Można od razu serwować.

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na ekspresowe osłodzenie życia :) Taki sos to dobry dodatek do placuszków czy naleśników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Po kulinarnym blogu można by się spodziewać czegoś bardziej wyszukanego od jogurtu wymieszanego z cukrem i chemicznym cukrem wanilinowym (bo waniliowego raczej nie ma, ew. cukier z prawdziwą wanilią). Podnieś poziom, bo szkoda czasu na czytanie takich przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarny blog nie jest tylko po to, żeby stwarzać nie wiadomo jakie cuda, wymyślne potrawy, ale jest też dla zwykłych ludzi, którzy nie fantazjują w kuchni i lubią właśnie takie przepisy..Nie ma to jak przyczepić się do czegoś, bo miało się zły dzień i dodawać komentarze, jako Anonim - haha, ja podniosę poziom bloga a Tobie radzę popracować nad sobą :) Dziękuję za poprawienie nastroju :)

      Usuń
    2. A ja właśnie uwielbiam takie przepisy: proste, nieskoplikowane pomysły, czasem jakieś ciekawe a zarazem banalne rozwiązania, które urozmaicają kuchnię. Takich właśnie szukam, bo bez kulinarnego zmysłu - niestety- sama ich nie wyczaruję :)

      Usuń