poniedziałek, 18 lutego 2013

Shrek

- ciasto z galaretką, idealne w upalne dni

 



Przymierzałam się do zrobienia tego ciasta już od dawna. Skłoniło mnie do tego wiele pozytywnych opinii na jego temat, ciekawy wygląd i przesympatyczna nazwa. Ciasto nie jest za słodkie, więc bez obaw, że zemdli nas po jednym kawałku...powiedziałabym prędzej, że jest w trzech smakach - kwaskowaty (galaretka), słodki (delicja) i hmm... coś pomiędzy słodki a kwaskowaty (hehehe, zielony budyń). Składa się z kilku warstw, mi najbardziej smakuje ta z budyniem robionym na owocowym soku Pysiu. Nie martwcie się, jeśli wydawać Wam się będzie, że wylewane masy (budyniowa i śmietanowa) są za cienkie. Mi też się tak wydawało, a po przekrojeniu okazało się, że wyszły idealne. Przepis z Moje Ciacho :)






Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do miseczki.

Białka ze szczyptą soli ubić mikserem. Dodać cukier, cukier waniliowy, ubijać, następnie dodać żółtka, dalej miksować aż wszystko się ze sobą połączy (czas ucierania mikserem ok. 10 minut). Na koniec dodać olej, chwilę ucierać i małymi porcjami dodawać obie mąki z proszkiem. Ważne aby ten ostatni etap wykonywać delikatnie, przy pomocy łyżki. Jeśli użyjemy miksera masa nam opadnie a biszkopt nie urośnie. Mi tak się przytrafiło za pierwszym razem.

Blaszkę o wymiarach 35x20 cm (u podstawy, natomiast mierzona u góry ma 40x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową  i piec ok. 35 minut w 180 st. C.


Zielony budyń:

  • 1 duży sok zielony ,,PYSIO”  lub inny ;)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g (każdy)

W szklance soku rozprowadzić trzy budynie. Resztę soku zagotować, a gdy zacznie wrzeć, wlać do niego wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (przygotować, tak jak budyń)
Zielony, gorący budyń wylewamy na przestygnięty biszkopt.


Masa śmietanowa (ubijać dopiero po wyłożeniu delicji i przestygnięciu ciasta - patrz "Wykonanie całości")

  • ½ l śmietany kremówki 30 %
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 szklanka wody

W jednej szklance wrzącej wody rozpuszczamy dwie galaretki. Czekamy, aż galaretka ostygnie i zacznie się ,,delikatnie” ścinać.

Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, po czym delikatnym strumieniem wlewamy naszą przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować. Jak ubijemy śmietanę z galaretką, należy ją niezwłocznie wyłożyć na ciasto, bo szybko sztywnieje, dlatego ten etap przygotowywania ciasta wykonać, kiedy wyłożymy delicje i przestygnie ono nam całkowicie. Wiem, że się powtarzam, ale to bardzo ważne.


Ponadto:

  • 2 opakowania ,,Delicji Wiśniowych”
  • 2 galaretki agrestowe



Wykonanie całości:


Mamy już dwie warstwy. Biszkopt, a na nim zielony budyń. Jak już lekko nam się ochłodzi (budyń), ale nie jest całkiem zimny układamy w rzędach, jeden obok drugiego delicje czekoladą do góry. Ja zrobiłam trzy kolumny (jak widać u góry)

Kiedy ciasto całkowicie ostygnie, wykładamy masę śmietanową.

Następnie całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi w ½ l wrzącej wody. Oczywiście, galaretka ta, ma być zimna i już dobrze ścinająca się, by nie spłynęła z ciasta.

Całość odstawić w zimne miejsce lub do lodówki. Po kilku godzinach, jest gotowe do jedzenia.




3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawie wygląda i zapewne smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nigdy nie dawałam do niego galaretki, ale spróbuję. mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale nie dodawałaś galaretki w ogóle, czy tylko do kremu? Spróbuj w każdym bądź razie, dzięki temu ma bardziej kwaskowaty smak...

      Usuń