- czyli pulchne bananowo - czekoladowe impresje
Składniki (na ok 15 szt.)
- 2 jajka
 - 120 gr. margaryny do pieczenia lub masła
 - 250 gr. mąki
 - 100 gr. cukru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 50 gr. czekolady (może być nawet 100 gr., ja uwielbiam mieszać czekoladę gorzką, mleczną i białą...mmmm)
 - 3-4 banany
 - olejek waniliowy
 
Potrzebne będą nam dwie miski, na "mokre" i "suche" składniki. Roztapiamy tłuszcz i studzimy. W pierwszym naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy przygotowany wcześniej tłuszcz, banany pokrojone w kostkę (lub rozgniecone widelcem) oraz esencję i mieszamy. W drugiej misce łączymy pokruszoną czekoladę, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, dodając "mokre" składniki do "suchych", znów mieszamy (nie miksujemy !!! chcemy przecież czuć kawałki bananów i czekolady). Ciasto będzie gęste, "grudkowate". Uzupełniamy foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz