piątek, 22 lutego 2013

Naleśniki po meksykańsku



Smaczna, łatwa w przygotowaniu potrawa, do tego niedroga i bardzo sycąca. Połączenie znanych wszystkim naleśników z nutką egzotyczną, pikantną kuchnią meksykańską. Oczywiście przypraw można dodać mniej, jeśli Wasze kubki smakowe nie trawią tabasco i innych ostrych smaków... ale wtedy to już nie będą prawdziwe naleśniki po meksykańsku. A pomysł na danie od kuzynki, która lubi ostre rzeczy :)



Składniki (na 8 naleśników, farszu wystarczy na ok.14-15 naleśników):

Naleśniki:
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody mineralnej, najlepiej gazowanej
1 jajko
1 szklanka mąki
2 łyżki oliwy / oleju
opcjonalnie : papryka czerwona, oregano, bazylia

Farsz:
1 puszka czerwonej fasoli (400 gram)
1 puszka kukurydzy (400 gram)
500 gram mięsa mielonego wieprzowego
1 duża cebula
1 duży pomidor
ketchup pikantny
koncentrat pomidorowy
czerwona papryka słodka i ostra
tabasco
sól, pieprz
olej

Dodatkowo:
tarty ser
ulubiony sos, polecam pomidorowy albo  czosnkowy


Składniki na naleśniki miksujemy, ciasto ma być rzadkie, żeby placki były cienkie. Jeśli mamy dobrą patelnię, smażymy bez dodatku oleju. Gotowe naleśniki przykrywamy pokrywką, wtedy zmiękną, będą elastyczne i będą się lepiej zawijały.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na małej ilości oliwy/oleju. Następnie dodajemy na patelnię mięso mielone, rozbijamy łopatka drewnianą tak, aby powstały małe kawałeczki. Dusić około 10 minut. Po tym czasie dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolę oraz pokrojonego w drobna kostkę pomidora (ze skórką). Na patelnię wlewamy 2/3 szklanki przegotowanej wody, 5 łyżek ketchupu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką (dałam ich po 3 płaskie łyżeczki - mam na myśli papryki) oraz tabasco...a tego ostatniego składnika ile dusza zapragnie i ile gardło jest w stanie wytrzymać :) Dusić kolejne 5 minut.
Do każdego naleśnika wkładamy porcję farszu i zawijamy w ładny rulon. Gotowe placki posypujemy tartym serem i polewamy sosem.




Danie bierze udział w akcji:

Kulinarne inspiracje i nagrody

8 komentarzy:

  1. Z pewnością smaczne i ostre;) U mnie jutro podobny obiad - enchilada.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy ten koncentrat i ketchup z przyprawami osobno robimy na innej patelni czy dodajemy do kukurydzy fasoli mięsa mielonego????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodajemy do kukurydzy, fasoli, mięsa mielonego :) wszystko robimy na jednej patelni :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Przepyszne! Robiłam wczoraj. Zmieniłam tylko pomidora na pomidory z puszki, a zamiast tabasco dodałam o 2 łyżeczki więcej papryki ostrej. Do naleśników dodałam paprykę, bazylię i oregano i same w sobie już były smaczniutkie. Już rozdałam przepis koleżankom z pracy. Rewelacja. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobilam to danie w tamtym roku na dzien taty i zostalo na stale w naszym rodzinnym menu. Jest po prostu pyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń