- czyli pulchne bananowo - czekoladowe impresje
Składniki (na ok 15 szt.)
- 2 jajka
- 120 gr. margaryny do pieczenia lub masła
- 250 gr. mąki
- 100 gr. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 gr. czekolady (może być nawet 100 gr., ja uwielbiam mieszać czekoladę gorzką, mleczną i białą...mmmm)
- 3-4 banany
- olejek waniliowy
Potrzebne będą nam dwie miski, na "mokre" i "suche" składniki. Roztapiamy tłuszcz i studzimy. W pierwszym naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy przygotowany wcześniej tłuszcz, banany pokrojone w kostkę (lub rozgniecone widelcem) oraz esencję i mieszamy. W drugiej misce łączymy pokruszoną czekoladę, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, dodając "mokre" składniki do "suchych", znów mieszamy (nie miksujemy !!! chcemy przecież czuć kawałki bananów i czekolady). Ciasto będzie gęste, "grudkowate". Uzupełniamy foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz