Nalewka z przepisu M.Caprari "Nalewki,likiery, wina domowe". Nazwa nalewki,ma się do czasu wykonania trunku. Jak pisze autorka, jest wspaniała, kiedy zachodzi potrzeba pochwalenia się domową "naleweczką", a takiej w spiżarni brak. Słodka, ale nie mdła, cytrusowa, wyśmienita.
Składniki:
- 3 duże cytryny z grubą skórką
- 1 szklanka cukru
- 0,5 l czystej wódki
Wyszorowane cytryny należy sparzyć wrzątkiem, i dokładnie zetrzeć z nich skórkę (sok z cytryn nam się nie przyda, więc można go wykorzystać np. do lemon curd, przepis w dziale "Kremy"), którą następnie łączymy z cukrem. Zalewamy wódką, przekładamy do emaliowanego (lub z grubym dnem) garnka, szczelnie przykrywamy (to ważne, aby nie uleciały nam procenty :D ) i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Autorka podaje,że zajmuje to ok godziny, ale ja robiłam to zaledwie 20 minut. Kolejnym krokiem jest wystudzenie nalewki,nadalpod przykryciem, około 3 godzin, przecedzenie (ja tego nie robiłam,lubię kiedy coś pływa w domowej nalewce) i wlanie do butelek. Gotowe już kolejnego dnia!
Rzeczywiście błyskawiczna nalewka :)
OdpowiedzUsuńblyskawiczna i chujowa,.
OdpowiedzUsuń