Składniki (na 6 słoiczków od dżemu):
- 2,5 kg dyni (ja dałam makaronowej)
- 0,3 - 0,5 kg cukru (wedle upodobań)
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub morelowe
- 2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego (wedle upodobań)
- odrobina olejku cytrynowego
Dynię zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę i rozgotować. Podczas gotowania dodać cukier, kwasek, galaretki, zapach. W trakcie smakujemy, najlepiej przestudzone na łyżeczce, i ewentualnie dodajemy do smaku cukru. Smażymy około pół godziny, trzeba obserwować jaką konsystencję chcemy osiągnąć, dodam, że po wystygnięciu dżem trochę zgęstnieje. Następnie bardzo gorące przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Stawiamy słoiki do góry dnem i pasteryzujemy 15 minut.
Przepisy proste i zachęcają do próby. Biorę się do pracy aby sprawdzić czy dobre.
OdpowiedzUsuńDziękuję, teraz świeża dynia dostępna w każdym sklepie i na targu, więc wart z nią poszaleć :) Powodzenia!
Usuń