- czyli krem cytrynowy
Krem ma swój rodowód w Angli, ma intensywny cytrynowy smak, lekko cierpki, odrobinę maślany. Można dodawać go do naleśników, zjeść ze świeżym pieczywem i twarożkiem, łączyć z innymi deserami, zjeść wprost ze słoiczka...zastosowań jest wiele. Oto uniwersalny przepis (White Plate) :
Składniki ( na dwa małe słoiki)
- 4 duże cytryny,zktórych ma powstać 3/4 szklanki soku
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru (białego lub wymieszanego z cukrem pudrem)
- 3 jajka rozbełtane trzepaczką
- 5 łyżek masła
Składniki wkładamy do garnka, emaliowanego lub z grubym dnem. Podgrzewamy na małym ogniu, czekamy aż na masie zaczną pojawiać się pęcherzyki i od tego momentu trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut, mieszając, a to po to by nie zrobiły się nam grudki. Jeśli lemon curd jest bardzo żadki, można dodać dodatkowe żółtko. Ale uwaga! Masa musi przestygnąć, a jeśli chcemy dodać żółtko do ciepłego kremu, to musimy bardzo szybko mieszać masę, jednocześnie dodając żółtko (inaczej będzie jajecznica :) )
Pozostawiamy do wystygnięcia, przelewamy do słoika i przechowujemy krem w lodówce, do tygodnia czasu. Lemon curd po ochłodzeniu powienin być gęsty, może nawet być taki, że da się go pokroić nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz