- czyli muffinki z cytrynowym kremem
Ostatnio często napotykałam w przepisach tajemniczy lemon curd....nie pozostało mi nic innego, tylko go zrobić i wykorzystać do ulubionych muffinek...a z pozostałej skórki z cytryn zrobić nalewkę cytrynową, którą opisałam w dziale "Nalewki". Muffinki, tak jak zapewnia w przepisie Mada, są chrupiące na zewnątrz i wilgotne, miękkie w środku. Do tego, tak jak lubię, robi się je w niecałe 10 min. Przepis z MadaWKuchni.
Na 14-16 stuk
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru (wymieszałam cukier biały i brązowy)
Składniki mokre:
- 2 jajka
- 0,5 szklanka śmietany 18 %
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Nadzienie
- lemon curd (przepis w dziale "Kremy")
Robi się tak, jak w zasadzie każde muffinki..Czyli w osobnych miskach mieszamy składniki "suche" i "mokre", a następnie dodajemy jedne do drugich, aż do połączenia składników..pamiętając o tym, żeby nie przedobrzyć, bo muffinki nie lubią, kiedy je się za bardzo "zmiksuje".
Bardzo się cieszę, że przepis się przydał. Skrycie uważam, że to jeden z najsmaczniejszych muffinkowych smaków. ;)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrosły, moje ulubione to czekoladowe.
OdpowiedzUsuń