wtorek, 20 listopada 2012

Cupcakes z lemon curd

- czyli muffinki z cytrynowym kremem



Ostatnio często napotykałam w przepisach tajemniczy lemon curd....nie pozostało mi nic innego, tylko go zrobić i wykorzystać do ulubionych muffinek...a z pozostałej skórki z cytryn zrobić nalewkę cytrynową, którą opisałam w dziale "Nalewki". Muffinki, tak jak zapewnia w przepisie Mada, są chrupiące na zewnątrz i  wilgotne, miękkie w środku. Do tego, tak jak lubię, robi się je w niecałe 10 min.  Przepis  z MadaWKuchni.

Na 14-16 stuk
Składniki suche:
  •  2 szklanki mąki pszennej
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  •  0,5 szklanki cukru (wymieszałam cukier biały i brązowy)
Składniki mokre:
  •  2 jajka
  •  0,5 szklanka śmietany 18 %
  •  0,5 szklanki mleka
  •  0,5 szklanki oleju
  •  1 małe jabłko 
  •  1 łyżka ekstraktu z wanilii
Nadzienie
  •  lemon curd (przepis w dziale "Kremy")




Robi się tak, jak w zasadzie każde muffinki..Czyli w osobnych miskach mieszamy składniki "suche" i "mokre", a następnie dodajemy jedne do drugich, aż do połączenia składników..pamiętając o tym, żeby nie przedobrzyć, bo muffinki nie lubią, kiedy je się za bardzo "zmiksuje".
Do wyłożonych w formie papilotek nakładamy łyżkę masy muffinkowej,  na to na środek  łyżkę lemon curd i przykrywamy całość kolejną warstwą ciasta. Pieczemy 20-25min w 180 st C (ja piekłam bez termoobiegu).



2 komentarze:

  1. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał. Skrycie uważam, że to jeden z najsmaczniejszych muffinkowych smaków. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wyrosły, moje ulubione to czekoladowe.

    OdpowiedzUsuń