poniedziałek, 5 listopada 2012

Czarna porzeczka z muffinkami

- czyli kolejny sposób na babeczki






Uwielbiam babeczki..a to jest kolejna wariacja na muffinki z owocami...można do nich użyć owoce świeże, jak i mrożone, czarną porzeczkę, jagody, maliny...na co mamy ochotę. Te babeczki nie są aż tak wilgotne, jak bananowo-czekoladowe, które opisałam wcześniej, ale są również pyszne i proste w przygotowaniu.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  •  3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 małe jajka
  • 4-5 łyżek oleju lub masła
  • 1-1,5 szklanki czarnych porzeczek (lub innych owoców)
  • szczypta soli



Zasada przygotowania jest taka sama, jak przy robieniu muffinek czekoladowo-bananowych... Czyli łączymy suche składniki ( mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól, w jednym naczyniu, i mokre (mleko, jajko, olej) w drugim. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy i następnie dodajemy owoce, delikatnie uważając aby ich nie uszkodzić i nie zabarwić ciasta. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości i wstawiamy do nagrzanego do 180 - 200 stopni C piekarnika na ok. 20 min ( 180 z termoobiegiem ). Po upieczeniu wykładamy babeczki na kratkę i studzimy, możemy posypać wierzch cukrem pudrem lub lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz