- czyli kolejny sposób na babeczki
Uwielbiam babeczki..a to jest kolejna wariacja na muffinki z owocami...można do nich użyć owoce świeże, jak i mrożone, czarną porzeczkę, jagody, maliny...na co mamy ochotę. Te babeczki nie są aż tak wilgotne, jak bananowo-czekoladowe, które opisałam wcześniej, ale są również pyszne i proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mleka,
- 2 małe jajka
- 4-5 łyżek oleju lub masła
- 1-1,5 szklanki czarnych porzeczek (lub innych owoców)
- szczypta soli
Zasada przygotowania jest taka sama, jak przy robieniu muffinek czekoladowo-bananowych... Czyli łączymy suche składniki ( mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól, w jednym naczyniu, i mokre (mleko, jajko, olej) w drugim. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy i następnie dodajemy owoce, delikatnie uważając aby ich nie uszkodzić i nie zabarwić ciasta. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości i wstawiamy do nagrzanego do 180 - 200 stopni C piekarnika na ok. 20 min ( 180 z termoobiegiem ). Po upieczeniu wykładamy babeczki na kratkę i studzimy, możemy posypać wierzch cukrem pudrem lub lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz