piątek, 7 czerwca 2013

Ciasto czekoladowe z puszystym kremem budyniowym



Ostatnio zrobiłam dla męża ciasto, aby mógł poczęstować swoich znajomych z pracy. Wcześniej podawałam już ten przepis, z tym, że bez żadnych dodatków. Tym razem pokusiłam się o przełożenie ciasta kremem budyniowo-śmietankowym., dzięki czemu ciasto było bardziej wilgotne i "treściwsze", poza tym ładniej się prezentuje. Mam nadzieję, że wszystkim smakowało.

Składniki (na blachę 25x37 cm):
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru (można dać 1/3 szklanki więcej)
  • pół szklanki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 szklanki gorącej wody
  • niepełna szklanka oleju (4/5 szklanki)
  • 2 łyżki octu winnego (ewentualnie zwykły)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • aromat waniliowy

Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki cukru (jeżeli budyń jest bez dodatku cukru)
  • 750 ml mleka
  • 200 gram miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru

 Polewa czekoladowa:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • czubata łyżka kakao 
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 łyżka wody 
  


Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie suche składniki, czyli przesianą mąkę, sodę, kakao, cukier oraz sól. W drugiej wodę, kawę, olej, ocet i aromat waniliowy.Następnie przy pomocy łyżki łączymy zawartość obu naczyń i wykładamy do foremki wysmarowanej masłem i bułką tartą. lub wyłożonej papierem do pieczenia. Keksówkę pieczemy z włączonym termoobiegiem w 180st.C przez ok. 25 minut, natomiast dużą blachę przez ok.30 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeżeli nie mamy termoobiegu to proces pieczenia wydłużamy o ok 5-10 minut. 

500 ml mleka zagotowujemy (z 4 łyżkami cukru, jeśli budyń jest niesłodzony), a w 250 ml mleka rozrabiamy budyń. Kiedy mleko zacznie wrzeć odstawiamy garnek na bok i energicznie wlewamy rozrobiony budyń, mieszamy, a kiedy powstanie jednolita masa podgrzewamy budyń (mieszamy, żeby go nie przypalić), kiedy się zagotuje - studzimy. Budyń musi być gęsty, dlatego używamy mniejszej ilości mleka.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę (to istotne, aby cały krem był później puszysty i delikatny więc bądźcie cierpliwi), a kiedy budyń osiągnie temperaturę pokojową, stopniowo dodajemy go do masła i dalej miksujemy. Jeżeli w masie porobią się grudki, lub będzie on za gęsty dodajemy 2 łyżki mleka (nie więcej).

Aby przygotować polewę należy wszystkie składniki na nią umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się zagotują i połączą.Im dłużej gotujemy, tym polewa będzie bardziej gęsta - uwaga- kiedy polewa stygnie - też gęstnieje.

Ciasto po ostudzeniu przepoławiamy wzdłuż, wykładamy równomiernie masę budyniową, przykrywamy drugim blatem i pokrywamy przestudzoną polewą czekoladową.

8 komentarzy:

  1. Ciasto rewelacyjne, wyszło przepyszne, pięknie wyrosło, teraz zamierzam je zrobić do tortu zamiast biszkopta. Tylko krem zrobiłam trochę inaczej, bo uważam, że lepszy jest budyń domowej roboty, niż taki z torebki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto już w piekarniku, i dopiero teraz zauważyłam, że jest ono bez jajek! Czy tak miało być? Czy ja coś pomieszałam :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście,że tak miało być :) W tym cala magia tego przepisu :)

      Usuń
  3. pyszne!!!!! zrobiłam na imprezę urodzinową mojego syna . rewelacyjne!!!!! dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto zrobione - przepyszne! Wszystko ładnie wyrosło, bez żadnych problemów. Jednak jest naprawdę bardzo sycące! Myślałam że nie zdzierżę jednego kawałka... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy do tego ciasta nie dodaje się jajek?

    OdpowiedzUsuń