niedziela, 2 czerwca 2013

Szerbet truskawkowy




Smakują nawet lepiej niż lody z mojej ulubionej kawiarni. Lodów tych po prostu musicie spróbować, a wtedy odechce się Wam gotowców ze sklepowych zamrażalników.. Moja kuzynka dziś wypróbowała przepis i powiedziała, że najchętniej zjadła by całe pudełko od razu...a w sumie czemu nie? Raz nie zawsze, a poza tym to spora dawka owoców i zawsze mniej kalorii niż lody czekoladowe :)

Składniki: (na 6 małych lodów na patyku):
  • 150 gram mrożonych truskawek
  • 70 ml kremówki
  • łyżeczka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • cukier puder do smaku (u mnie 2 łyżki)
Zaczynamy od ubicia kremówki na sztywną masę. Jeżeli mamy dobry blender to miksujemy mrożone truskawki, jeżeli boimy się o nasz sprzęt, to możemy wcześniej rozmrozić owoce i dopiero wtedy zmiksować je na papkę. Łączymy owoce z kremówką, sokiem z cytryny i dodajemy cukier puder do smaku. Gotowe lody przekładamy do pojemniczków na lody "na patyku", lub do innego pojemnika i mrozimy. 
Jeżeli mrozicie lody w jednym pojemniczku to warto w trakcie pierwszej godziny co 15-20 minut przemieszać lody, aby nie skrystalizował się w nich lód.
Przed serwowaniem lodów należy wyjąć je kwadrans wcześniej z zamrażalnika, aby łatwiej było nam je nałożyć. Jeżeli mamy lody na patyku, to aby łatwiej je było wyjąć, można zanurzyć pojemniki w gorącej wodzie na kilka sekund.
Spróbujcie też lodów malinowych, robionych w bardzo podobny sposób.


Lody biorą udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz