czwartek, 13 czerwca 2013

Krem truskawkowy

- do rolady, tortu




Delikatny, puszysty krem truskawkowy ( czy też masa truskawkowa) lekko kwaskowaty, nie jest mdły ani za słodki. Idealny na lato, do przełożenia ciasta biszkoptowego, do tortu i rolady. I co ważniejsze robi się go bardzo szybko. dodatek owoców sprawia, że jest on lepszą alternatywą od kremów na bazie masła.

Składniki (do przełożenia biszkoptu o średnicy 22 cm)
  • 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone)
  • 250ml śmietanki kremówki 30%-36%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • cukier do smaku (około 3-4 łyżki)

W szklance wrzątku rozpuszczamy galaretkę i studzimy. Truskawki myjemy, szypułkujemy i blendujemy, jeżeli lubimy kawałki owocow w kremie, to nie trzeba miksować ich na całkowitą papkę. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.
Następnie należy delikatnie wymieszać truskawki i śmietankę z galaretką. Masą będzie dość rzadka, bałam się, że mi nie stężeje, ale po 4 godzinach była gotowa do przełożenia biszkoptu na tort. Jeżeli boicie się, że Wam nie stężeje lub nie macie tyle czasu, zawsze możecie dodać rozpuszczoną w 50 ml wody żelatynę w ilości 2 łyżeczki.

  Truskawkowy zawrót głowy 2013

2 komentarze:

  1. Ja w ogóle sądzę, że tego rodzaju kremy są fajniejsze od tych maślanych :) Pozdrawiam i dziękuję za udział w truskawkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100%, przynajmniej po porcji tortu z takim kremem, nie ma się takich wyrzutów :)

      Usuń