środa, 5 czerwca 2013

Waniliowa panna cotta z rumem


Panna cotta to pyszny, malutki deser, bardzo delikatny i puszysty. Znalazłam ciekawy przepis na mojej ulubionej stronie - Kwestia Smaku, panna cotta z dodatkiem rumu i wina, ja dodałam samego rumu, trochę mniej cukru i żelatyny...wyszło pyszne.


Składniki (na 5-6 małych porcji ):
  • 300 ml kremówki 30%-36% 
  • 200 ml mleka 3,2% (może być 2%)
  • 70 gram cukru (niecałe pół szklanki) 
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii (2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
  • 2-3 łyżki rumu
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, czekamy 5 minut. 
W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy mleko, śmietankę, cukier oraz ziarenka z laski wanilii (opcjonalnie ekstrakt waniliowy). Mieszając czekamy aż cukier się rozpuści. Następnie dolewamy rumu, a kiedy się zagotuje - szybko zestawiamy z ognia. Dodajemy żelatynę i mieszając - rozpuszczamy ją. Przygotowaną mieszankę przelewamy do małych naczyń (po 80 ml), studzimy a następnie chłodzimy w lodówce (ok 5h). 
Aby zaserwować deser należy go wyciągnąć z naczynia, w tym celu zanurzamy je w gorącej wodzie na kilka sekund. Świetnie smakuje z gorącą polewą czekoladową, sosem owocowym lub musem z truskawek.

2 komentarze:

  1. Rum musi nadawać trochę mdławej pannie cotcie ciekawego pazura, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie tak :) Smak jest zdecydowanie bardziej ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń