sobota, 22 czerwca 2013

Pęczotto z warzywami



Dla amatorów kaszy i warzyw polecam bardzo pożywne i zdrowe danie, które w dodatku samo się robi, trzeba tylko dodać składniki na patelnię i od czasu do czasu przemieszać jej zawartość. Jeżeli wolicie wersję dla mięsożerców, polecam : Kaszotto jęczmienne z boczkiem i kiełbasą.


Składniki (3-4 porcje):
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej pęczak
  • 200 gram pieczarek
  • 1 duża cebula
  • pół szklanki pokrojonej w kostkę cukinii (razem ze skórką)
  • 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki
  • ok. 1l bulionu warzywnego
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • olej
  • sól, pieprz

 
Cebulę, pieczarki i cukinię kroimy w kosteczkę. Na patelni na małej ilości oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki, podsmażamy. Wsypujemy kaszę, chwilę podsmażamy (około minuty-dwóch) i dodajemy 2-3 chochle bulionu. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie płyn i wówczas dolewamy kolejną porcję rosołu (w trakcie gotowania mieszamy od czasu do czasu zawartość patelni). Po niecałych 10 minutach od kiedy kasza znajduje się na patelni dodajemy paprykę. Kiedy kasza zacznie być miękka dokładamy cukinię  i gotujemy do momentu aż pęczak będzie wystarczająco miękki. Istotne aby za wcześnie nie dodać cukinii, bo straci kolor i jędrność. Na sam koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posiekany tymianek.



2 komentarze: