piątek, 21 czerwca 2013

Biszkopt kakaowy



Przepis od mojej koleżanki Żanetki, sprawdził się przy okazji tortu urodzinowego dla mojej córki, tortu dla synka koleżanki, teściowej koleżanki, więc mogę z czystym sumieniem polecić :) Puszysty, delikatny i wilgotny. Ostatnio przełożyłam go kremem czekoladowym i konfiturą z wiśni. Pycha! Polecam też wersję  biszkoptu uniwersalnego

Składniki (tortownica 24cm):
  • 8 jajek
  • 8 czubatych łyżek cukru
  • 8 czubatych łyżek mąki 
  • 2 czubate łyżki dobrego, ciemnego kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżeczki przegotowanej wody

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia (masa musi zacząć błyszczeć), może to trwać długo, ale nie należy tego procesu przyspieszać - ważna zasada - róbmy wszystko powoli. Kolejno dodajemy żółtka i dalej ubijamy, aż w masie pojawią się pęcherze powietrza - powinny wyłaniać się z głębi ciasta. Dodajemy wodę, ubijamy (miksujemy). Dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo porcjami (1-2 łyżki) przesianą mąkę z kakao- tutaj wszystko mieszamy już delikatnie łyżką, najlepiej w jednym kierunku, unikając zbędnych ruchów, bo wówczas biszkopt opada.
Tortownicę  wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną - i wylewamy masę. Pieczemy w nagrzanym do 180st. C piekarniku (u mnie grzałka górna i dolna) przez ok. 30-35 minut. Jak mówi mama koleżanki "nie wolno tupać" :) Staramy się też nie robić przeciągów, nie otwierać (!!! :) ) drzwiczek w celu sprawdzania, jak tam biszkopt rośnie...
Po upieczeniu uchylamy piekarnik, czekamy 10 minut i wyciągamy biszkopt, kładąc go do góry dnem, aby się odpowiednio "spłaszczył". Jak wystygnie, ściągamy blachę i kroimy wzdłuż na trzy części.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz