środa, 12 czerwca 2013

Pavlova z cytrynowym kremem na bazie mascarpone i truskawkami



Z wierzchu chrupiąca skórka, w środku delikatna pianka (u mnie się nie ciągnęła). Słodką bezę równoważy delikatnie kwaskowy krem, a całość dopełniają świeże owoce. Pavlova oczywiście z dedykacją dla siostry, miłośniczki bezy.



Składniki:
  • 180-200 gram drobnego cukru do wypieków
  • 50 gram cukru pudru
  • 5 dużych białek
  • łyżeczka kartoflanki
  • szczypta soli
  • 150 gram mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • sok z połowy cytryny
  • truskawki, listki mięty/melisy na wierzch
  • czubata łyżeczka cukru pudru



Mocno schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie porcjami dodajemy drobny cukier, wciąż ubijamy. Na sam koniec dodajemy cukier puder i kartoflankę. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy łyżką/silikonową packą - bezę w kształcie okręgu o średnicy ok 18-22 cm. Pieczemy w 125-130 st.C przez 1h, a następnie w 110st.C przez 40 minut. Pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia (ja zostawiłam na całą noc, bo było już późno).
Krem. Ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy mascarpone i cukier puder, sok z połowy cytryny - miksujemy. Nakładamy packą na bezę, delikatnie żeby jej nie zniszczyć, a następnie dekorujemy umytymi truskawkami listkami mięty/melisy.



Truskawkowy zawrót głowy 2013

4 komentarze:

  1. Fantastyczny deser, szczerze powiedziawszy przymierzam się już od dłuższego czasu do upieczenia tego tortu. Podświadomie jednak się go obawiam, sama nie wiem czemu:). Przepięknie wygląda:)
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, Pavlowa to moje ulubione ciacho:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj moja droga, a masz jakiś sposób na to, żeby beza w środku się ciągnęła?

      Usuń
  3. Uwielbiam Pavlową za jej piękny wygląd :D Twoja też prezentuje się rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń