sobota, 8 czerwca 2013

Mleko kokosowe




Mleko kokosowe można zrobić samemu, weganie od dawno to robią. Jest równie dobre jak kupne, a o wiele tańsze. Jest to proste, choć czasami brudzące. Mleko jest śnieżnobiałego koloru, nie gęste, choć też nie całkiem płynne jak woda. Trzeba je zużyć w ciągu 3 dni, przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku. Wiórki warto wykorzystać do upieczenia jakiegoś smacznego ciasta z kremem kokosowym.

 Składniki:
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1-1,5 szklanki wody
Wiórki zalewamy wrzącą wodą, ilością taką aby przykryły wiórki. Kiedy wystygną blendujemy je kilka minut, a potem odsączamy z płynu (mleka) przy pomocy sitka i gazy. Kiedy wiórki będą dostatecznie suche ponownie zalewamy je pozostałym wrzątkiem, studzimy, blendujemy, odsączamy. 




1 komentarz: