- śmietankowy i czekoladowy
Poniżej proponuję Wam dwa świetne, delikatne, bardzo puszyste kremy do przekładania toru (ale też do karpatki, murzynka czy innych ucieranych ciast). Są bardzo proste w przygotowaniu, ważne jest to aby kremy długo miksować i użyć masła a nie margaryny. Polecam biszkopt czekoladowy w zakładce Torty - Tort czekoladowo śmietankowy z bananem.
Krem budyniowy śmietankowy
Składniki ( do przełożenia tortu o średnicy 24 cm):
- 2 budynie śmietankowe
- 4 łyżki cukru (jeżeli budyń jest bez dodatku cukru)
- 750 ml mleka
- 200 gram miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
500 ml mleka zagotowujemy (z 4 łyżkami cukru, jeśli budyń jest niesłodzony), a w 250 ml mleka rozrabiamy budyń. Kiedy mleko zacznie wrzeć odstawiamy garnek na bok i energicznie wlewamy rozrobiony budyń, mieszamy, a kiedy powstanie jednolita masa podgrzewamy budyń (mieszamy, żeby go nie przypalić), kiedy się zagotuje - studzimy. Budyń musi być gęsty, dlatego używamy mniejszej ilości mleka.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę (to istotne, aby cały krem był później puszysty i delikatny więc bądźcie cierpliwi), a kiedy budyń osiągnie temperaturę pokojową, stopniowo dodajemy go do masła i dalej miksujemy. Jeżeli w masie porobią się grudki, lub będzie on za gęsty dodajemy 2 łyżki mleka (nie więcej).
Krem budyniowy czekoladowy:
Składniki ( do przełożenia tortu o średnicy 24 cm):
- 2 budynie śmietankowe
- 4 łyżki cukru (jeżeli budyń jest bez dodatku cukru)
- 750 ml mleka
- 200 gram miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 75 gram czekolady gorzkiej
- 25 gram czekolady mlecznej
Postępujemy analogicznie, jak przy robieniu kremu budyniowego śmietankowego. Na sam koniec rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (na garnku z wrzącą wodą ustawiamy miskę, do niej wkładamy połamane kostki czekolady i cierpliwie mieszamy i rozpuszczamy czekoladę. Jeżeli macie miskę plastikową, to uważajcie aby nie dotykała ona garnka, bo się stopi:) ).
Roztopioną czekoladę, która trochę przestygła (nie musi mieć temperatury pokojowej) porcjami wlewamy do kremu budyniowego i miksujemy.
i jest inspiracja na weekend - mąż powinien być zachwycony bo kooooocha czekoladę;)
OdpowiedzUsuńten czekoladowy jest na prawdę pyszny, to nie słodka papka, tylko czekoladowa, puszysta masa, ważne aby odpowiednio długo miksować i dodać gorzkiej czekolady, żeby smak był głębszy :) Pozdrawiam
UsuńWykorzystałam przepis i wyszedł puszysty krem, bardzo fajny do przekładania ciasta :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
OdpowiedzUsuńNapewno spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńjest to porcja do posmarowaniu dwóch części tortu czy tylko jednej?
OdpowiedzUsuńdwóch :)
Usuńmam uczulenie na gorzka czekolade , moge zrobic krem tylko z mlecznej ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, ale będzie słodszy. Warto wówczas dodać mniej cukru pudru.
Usuńwitam, czy tym kremem czekoladowym zrobię również ozdoby na torcie ?
OdpowiedzUsuńDo zdobienia lepszy będzie krem.
UsuńA te budynie to opakowania na te półlitrowe mają być? A można zrobić budyń samemu na żółtku, jajku, mące ziemniaczanej, pszennej i aromacie waniliowym?
OdpowiedzUsuńHej, budynie na 1 litr mleka, te na 1,5l będą za duże.
UsuńNie próbowałam robić tej masy na bazie domowego budyniu. Na pewno trzeba by zmienić proporcje pozostałych składników, tak aby masa nie wyszła za rzadka.