wtorek, 11 czerwca 2013

Jaglanka na słodko



Pyszne, zdrowe śniadanko..i do tego ciepłe. Lubię owsiankę, ale dzięki spotkaniu kulinarnemu "Lubię kaszę", poznałam inne ciekawe pomysły na zdrowe śniadania, w tym na jaglankę z owocami. Jeżeli lubicie owsiankę, kasze manną z owocami i ryż na słodko, to danie przypadnie Wam do gustu.



Składniki (na duuużą porcję):
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 mały banan
  • łyżka rodzynek
  • brązowy cukier do smaku

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i następnie przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się gorzkiego smaku, który towarzyszy często jaglance. Ja namoczyłam kaszę na godzinkę we wrzątku (nie była w ogóle gorzka). 
Mleko wlewamy do garnka i dodajemy przecedzoną kaszę. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie płyn (powinna gotować się ok.20 minut, aby była miękka, w razie konieczności dodajcie wody/mleka).
Banany kroimy w plastry. Rodzynki można sparzyć, aby były ciepłe i miękkie, ale ja z tego zrezygnowałam. Banany i rodzynki podajemy razem z kaszą.


1 komentarz: