poniedziałek, 18 marca 2013

Sałatka ze szpinaku

- z serem i pomidorkami cherry

 



Chrupiąca sałatka ze świeżych liści szpinaku, nawet mojemu mężowi smakowała, który do tej pory szpinaku nie trawił. Ja sama w zasadzie nie wiedziałam do niedawna, jak smakują surowe liście szpinaku, które według mnie - są bez smaku. Dodatek czosnku i sera sprawia, że jest aromatyczna i intensywna w smaku, a pomidorki nadają świeżości i  słodyczy. Przepis mam od koleżanki mojej siostry i dla niej przesyłam podziękowania :)






Składniki (4 porcje):
  • 150-200 gram świeżych liści szpinaku
  • 300 gram pomidorków koktajlowych
  • 100 gram sera cheddar (nada się też mniej intensywny, np. królewski)
  • 8 łyżek oliwy 
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z dwóch cząstek grapefruita 
  • sól

Szpinak płuczemy w wodzie i osuszamy w wirówce do sałaty, lub na papierowych ręcznikach. Pomidorki kroimy na połówki, zaś ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wkładamy składniki warstwami.
Przygotowujemy sos, czyli łączymy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z grapefruita oraz sól. Polewamy nim sałatkę.



Sałatka bierze udział w akcji:

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sałatki :) Pięknie wygląda aż mi apetytu narobiła.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szpinak w każdej postaci! nie mogę się doczekać kiedy też zrobię sobie taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń