środa, 27 marca 2013

Polewa czekoladowa



Pierwsza polewa, to moja ulubiona, jest błyszcząca, nie łamie się, ma dobry smak, dobrze rozprowadza się po cieście, w zależności od tego czy odparujemy mniej czy
więcej wody będzie mniej/bardziej gęsta.

Polewa gotowana na bazie kakao:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • czubata łyżka kakao 
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 łyżka wody 
Aby przygotować polewę należy wszystkie składniki na nią umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się zagotują i połączą. Polewę ostudzić i polać nią wierzch ciasta (również ostudzonego).




Polewa na bazie czekolady:
  • 200 g czekolady (gorzkiej, mlecznej, białej)
  • 50 g masła (oleju)
  • 50 g śmietany kremówki

Podgrzewamy kremówkę z masłem w rondelku z grubym dnem ( a jeszcze lepiej w kąpieli wodnej), a następnie dodajemy posiekaną czekoladę. Polewy staramy się nie przegrzać, najlepiej w momencie dodania czekolady wyłączyć gaz i rozpuścić w niej czekoladę, jeśli się to ewentualnie nie uda, to ponownie lekko podgrzać wszystkie składniki. Przegrzanie polewy może spowodować, że czekolada nam się rozwarstwi lub polewa będzie za gęsta.

2 komentarze:

  1. polewa z pierwszego przepisu wyszła przepyszna i dokładnie taka jak z obrazka:) polecam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis! właśnie zrobiłam i jestem zachwycona :) dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń