Nie ma to jak świeża surówka do obiadu. W tych kupnych jest zawsze za dużo zalewy, majonezu, śmietany i w dodatku nie są chrupiące. Bo jak coś, co leży kilka dni w plastiku może być świeże i dobre? Taka domowa surówka jest nieporównywalnie smaczniejsza. Robi się ją szybko, a w dodatku z kilku składników mamy dużą miskę
witaminowej bomby (no może oprócz tego małego dodatku majonezu - ale przecież wiadomo, że niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach :] )
Składniki:
- 200 gram kapusty pekińskiej (1/3 średniej główki)
- 285 gram kukurydzy z puszki (340 gram z zalewą)
- 25 gram zielonej części pora (ok. 10-15cm)
- mała cebulka
- 3-4 płaskie łyżki majonezu
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz, (ewentualnie sól)
Kapustę siekamy, jeśli nie lubicie zgrubiałych części, możecie je odrzucić, ale ja wolę, kiedy surówki są chrupiące. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pora i cebulkę bardzo drobno kroimy. Wszystkie warzywa łączymy w misce i dodajemy majonez, jogurt i odrobinę pieprzu. Mieszamy., smakujemy i ewentualnie dodajemy więcej majonezu. Surówkę najlepiej zrobić 2-3 godziny przed podaniem, aby w lodówce miała czas się przegryźć.
Uwielbiam połączenie kukurydzy i kapusty pekińskiej :D
OdpowiedzUsuńczasem takie proste połączenia są niezawodne :)
OdpowiedzUsuńTeż taką robię, ale zamiast pora dodaję szczypiorek. Pyszne są takie surówki ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam,pyszna :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpolecam dołożyć do tego odrobine bazylii do sosu oraz czerwoną paprykę :) boskie
OdpowiedzUsuńrobiłam,jest pyszota, po 2-3h jeszcze lepsza!
OdpowiedzUsuńDokładnie, wtedy składniki się przegryzą i surówka jest smaczniejsza :) Cieszę się, że smakowało :D
Usuńpy-szo-ta!
OdpowiedzUsuń