poniedziałek, 25 marca 2013

Jajka faszerowane tuńczykiem


Idealne do Wielkanocnego śniadania, dla tych którzy lubią i jajka i tuńczyka...bardzo prosty w przygotowaniu przepis, w zależności od tego jak doprawicie, jajka mogą być pierne, delikatne..ale na pewno wyraziste w smaku.






Składniki (na 10 połówek jajek)
  • 5 jajek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • puszka kawałków tuńczyka w sosie własnym
  • świeża natka pietruszki (garść posiekanej) i 10 listków do dekoracji
  • sól, pieprz
  • mała dymka

Jajka gotujemy na twardo, ok 11-13 minut. Obieramy ze skórki, uważając żeby nie naruszyć struktury białka, kroimy wzdłuż na połówki i delikatnie wydrążamy żółtka. Dymkę kroimy w małą kosteczkę, a pietruszkę drobno siekamy. Do miseczki wkładamy żółtka, odsączonego z zalewy tuńczyka (najlepiej, aby objętościowo zajmował tyle samo miejsca, co żółtka), dymkę i pietruszkę oraz majonez (na początek 2 łyżki-więcej dodacie w miarę potrzeby) i przyprawy. Uważajcie z solą, bo majonez i tuńczyk już same w sobie są słone. Gotową masą napełniamy białka i dekorujemy listkami pietruszki.

Rada:Jeżeli chcecie, żeby jajka dobrze się obierały, to wybierzcie jajka starsze niż te zupełnie świeże, do wody, w której maja się gotować wsypcie sporą szczyptę soli, a kiedy jajka się ugotują, zalejcie je zimną wodą. No i do czasu obierania nie wyjmujcie ich z wody.



Jajka biorą udział w akcji:

1 komentarz: