czwartek, 21 marca 2013

Ciasto czekoladowe bez jajek


Genialny pomysł na ciasto, kiedy tak jak mi w lodówce zabraknie Wam jajek, jesteście uwięzieni w domu z dzieckiem - a macie ochotę na świeże wypieki. Ciasto jest bardzo wilgotne (konsystencją zbliżone do brownies), dość ciężkie i świetnie współgra z polewą czekoladową,  taka też wersja najbardziej mi odpowiada. Można też przełożyć je kremem lub podać z owocami. Zastanawiający jest dodatek octu, który reagując z sodą ma za zadanie rozpulchnić ciasto. Ciasto smakowite, polecam. Przepis z Kulinarnego Spotkania. Najlepsze, kiedy wystygnie.
 

Składniki (na keksówkę, jeśli chcecie użyć blachy 25x37 cm, to zróbcie z podwójnej porcji):
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru (można dać szklankę)
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 szklanka gorącej wody
  • niecała połowa szklanki oleju (2/5 szklanki)
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
  • aromat waniliowy
 Polewa czekoladowa:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • czubata łyżka kakao 
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 łyżka wody 
  
Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie suche składniki, czyli przesianą mąkę, sodę, kakao, cukier oraz sól. W drugiej wodę, kawę, olej, ocet i aromat waniliowy.Następnie przy pomocy łyżki łączymy zawartość obu naczyń i wykładamy do foremki wysmarowanej masłem i bułką tartą. lub wyłożonej papierem do pieczenia. Keksówkę pieczemy z włączonym termoobiegiem w 180st.C przez ok. 25 minut, natomiast dużą blachę przez ok.30 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeżeli nie mamy termoobiegu to proces pieczenia wydłużamy o ok 5-10 minut. 
Ciasto można przekładać ulubionym kremem, przed włożeniem do piekarnika wyłożyć wierzch śliwkami czy brzoskwiniami lub polać polewą.  
Aby przygotować polewę należy wszystkie składniki na nią umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się zagotują i połączą. Polewę ostudzić i polać nią wierzch ciasta (również ostudzonego).



Ciasto bierze udział w akcji:

Wielkanocne Smaki III

20 komentarzy:

  1. Robię dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie się piecze, a ja przypomniałam sobie, że nie dodałam octu... no nic, mam nadzieje, że wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i co z tym octem? ja wlasnie chce zrobic to piekne ciasto i wszystkie skladniki mam oprocz octu...pytanie: wyjdzie bez?

      Usuń
    2. ja też się zastanawiam...bez octu nie próbowałam..

      Usuń
    3. Bez octu i sody też zadziałało;)

      Usuń
  3. Właśnie zrobiłam, wszystko wg przepisu, tylko nie miałam cukru-pudru, więc dodałam zwykły cukier. Wyszło naprawdę dobre! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się ciesz e i smacznego życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poprawka - wyszło przepyszne! gdy ostygnie, staje się jeszcze lepsze i dopiero tak naprawdę można rozkoszować się jego smakiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto jest OBŁĘDNE!!!!I takie proste!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety zakalec:(

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie upiekłam - rewelacja!!! Myślę, że super by smakowało z wisienkami w sosie z Aldi.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mozna zastapic czyms sode?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę,że lepiej jest użyć sody niż proszku do pieczenia...z proszkiem,może wyjść zakalec

      Usuń
  10. właśnie upiekłam-ciasteczko pycha...........proste a w dodatku smaczne. Dodałam wisnie mrożone.REWELACJA

    OdpowiedzUsuń
  11. To jest przepyszne! Pierwsze ciasto robione przeze mnie, które wyszło idealne ;) Ja natomiast dodałam trochę więcej kakao i kawy. Smak jest bardzo wyraźny ;)
    Dziękuję za przepis, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. ciasto jest pyszne, piekę kolejny raz

    OdpowiedzUsuń