wtorek, 4 grudnia 2012

Kurczę z Prowansji

- czyli udka kurczaka w ziołach




Aromatyczne mięso z drobiu przyprawione nutą tymianku, rozmarynu, bazylii, oregano, majeraneku, szałwi, mięty...czyli mieszanką ziół, zwanych prowansalskimi. Przygotowanie tego dania zajmuje 5 minut, więc jest to świetna alternatywa, gdy wracamy późno z pracy i nie mamy czasu siedzieć w kuchni i majstrować w garach. Skórka kurczaka jest chrupiąca, a mięso soczyste i miękkie.

Składniki (na 2 porcje):


  • 2 udka z kurczaka
  • gotowa mieszanka ziół prowansalskich 
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól morska, pieprz
  • ulubiona oliwa (ewentualnie olej lub masło- 2 łyżki)
  • (ewentualnie papryka słodka/ostra)
  • ja dodałam jeszcze natkę pietruszki, ponieważ lubię jej smak i dodaję jejwszędzie, Wy możecie ją pominąć :)



Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym,smarujemy oliwą (jeśli mamy masło, to dodajemy je na końcu, przed wstawieniem dopiekarnika) i przyprawiamy. Warto dodać sporo ziół, żeby udka po upieczeniu były aromatyczne (jeśli mamy czas, to można ziół dodać trochę mniej i włożyć na 2-3 godziny do lodówki,żeby mięso nabrało ich smaku). Ja nie jestem zwolennikiem mocno słonych potraw, ale jeśli chodzi o udka, to trzeba trochę tej soli dodać, żeby datarła ona do wewnętrznych warst koło kości. Naokoło mięsa rozsypujemy cebulę pokrojoną w piórka i ząbki czosnku (teraz przyszedł czas na masło, jeśli je wybraliśmy, kawałeczki tłuszczu rozkładamy na mięsie). Ułożone w żaroodpornym naczyniu udka umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Pieczemy około 45 minut aż zbrązowieją.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz