Od razu zaznaczam, że mimo dodatku majonezu, babka jest słodka, nie wytrawna :). Ciasto jest miękkie i, co najważniejsze dla mnie - wilgotne w środku, o wyczuwalnej cytrynowej nucie.
Składniki (na keksówkę 25 cm x 12 cm):
- 4 jaja
- 1 majonez 150g
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- skórka starta z 1 cytryny lub olejek cytrynowy
Ubijamy białka, pod koniec dodajemy żółtka i cukier. Przesiewamy mąkę z proszkiem i stopniowo łączymy z masą jajeczną. . Kiedy ciasto będzie gładkie dodajemy majonez i skórkę cytrynową (olejek cytrynowy), cały czas miksując. Wylewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy w 170 stopniach przez 30-35 minut. Po upieczeniu nie wyciągamy babki od razu z piekarnika, najlepiej zostaić ją jeszcze do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
150 g majonezu to nie za duza ilosc? nie bedzie wyczuwalny?
OdpowiedzUsuńSpokojnie, nie będzie. Dodaję tutaj tylko sprawdzone przepisy i gwarantuję, że babka nie będzie na wytrawnie, tylko na słodko :)
Usuń