środa, 19 grudnia 2012

Babka majonezowa





Od razu zaznaczam, że mimo dodatku majonezu, babka jest słodka, nie wytrawna :). Ciasto jest miękkie i, co najważniejsze dla mnie - wilgotne w środku, o wyczuwalnej cytrynowej nucie.

Składniki (na keksówkę 25 cm x 12 cm):
  • 4 jaja
  • 1 majonez 150g
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka starta z 1 cytryny lub olejek cytrynowy


Ubijamy białka, pod koniec dodajemy żółtka i cukier. Przesiewamy mąkę z proszkiem i stopniowo łączymy z masą jajeczną. . Kiedy ciasto będzie gładkie dodajemy majonez i skórkę cytrynową (olejek cytrynowy), cały czas miksując. Wylewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy w 170 stopniach przez 30-35 minut. Po upieczeniu nie wyciągamy babki od razu z piekarnika, najlepiej zostaić ją jeszcze do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.



2 komentarze:

  1. 150 g majonezu to nie za duza ilosc? nie bedzie wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, nie będzie. Dodaję tutaj tylko sprawdzone przepisy i gwarantuję, że babka nie będzie na wytrawnie, tylko na słodko :)

      Usuń