Dżem z dyni? Niejeden z moich bliskich zrobił minę..jak można zrobić dżem z dyni..i jak może on samkować..przecież to warzywo? Nie doceniamy jej jednak, dynia dopasowuje się do innych smaków jak kameleon, w zależności co do niej dodamy, nabiera ona smaku moreli, cytryny, pomarańczy...To moja druga odsłona dyni, wcześniej robiłam dynię z galaretką brzoskwiniową, a teraz wersja cytrusowa z pomarańczą. Konfitura robi się sama, od czasu do czasu trzeba tylko przemieszać, składnikówteżnie ma wiele.
Składniki (na 6 średnich słoczków):
- 2 kg dyni
- 4 pomarańcze
- szklanka cukru
- opcjonalnie 1 cytryna
Dynię kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, odstawiamy na dwie godzinki, żeby puściła soki. Następnie gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie i będzie można ją "zmiażdżyć" rozdrabniaczem do ziemniaków, albo blenderem (ja wolę tę pierwszą opcję, bo lubię czuć drobinki w dżemie). Obrane ze skórki cytrusy blendujemy i razem z sokiem dodajemy do papki dyniowej, gotujemy tak długo, aż powstanie nam odpowiednio gęsta masa. W zależności od preferencjo dodajemy mniej lub więcej cukru, dżem trzeba wysmakować i dosłodzić wedle uznania. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 20 minut.
Bardzo fajne połączenie dyni z pomarańczą!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, właśnie takiego szukałam ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń