wtorek, 15 stycznia 2013

Chrupacze

- czyli ciasteczka z dużą ilością orzechów

 


Zdrowe, smaczne, chrupiące..mogą bardzo długo leżeć zamknięte w puszce i czekać na zjedzenie (chociaż gwarantuję, że będą bardzo szybko pochłonięte). Do wyboru można dodać orzechy włoskie, laskowe, nerkowce. Orzechy znajdują się w ciasteczkach, jak i na wierzchu, można je podawać w wersji podstawowej, z dodatkiem lukru lub mlecznej czekolady. Ciasteczka same w sobie nie są słodkie, więc jeśli ktoś woli bardziej kaloryczne łakocie, to radzę wierzch polać słodką polewą, lub do ciasta dodać więcej cukru pudru. Przepis delikatnie zmodyfikowany, ze slodkapasja.blox.pl




Składniki (ok. 25 sztuk)
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g orzechów włoskich, mielonych + orzechy do posypania ciasteczek
  • 150 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany)
  • szczypta soli
  • roztrzepane białko do smarowania ciasteczek
Opcjonalnie:
  • 1/3  szklanki płatków owsianych 
  • polewa - biały lukier / roztopiona mleczna czekolada

Na początek łączymy suche składniki, czyli mąkę, orzechy, cukier i sól (opcjponalnie płatki owsiane), następnie dodajemy schłodzone masło, jogurt (śmietanę) i zagniatamy ciasto. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wykrawmy kółka, ja robiłam to szklanką i wyszło mi 26 ciasteczek. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy obficie grubo siekanymi orzechami, lekko dociskając, żeby orzechy nam się ładnie przykleiły. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, po upieczeniu studzimy na kratce. Wystudzone ciastka możemy polać mleczną czekoladą, bądź lukrem.




Ciasteczka biorą udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz