wtorek, 15 stycznia 2013

Faszerowane jajka

- z szynką, serem, pietrzuszką




Wiadomo, że jajka z majonezem są przepyszne.. ale czasami warto pokusić się o odrobinę fantazji i zrobic coś innego. Ja na Sylwka przygotowałam jajka w trochę inny sposób, było kolorowo, smacznie i bardziej treściwie...Uważajcie, jak będziecie te jajka nieść na stół, są śliskie i lubią spadać farszem w dół :)

Składniki ( na 20 połówek) :
  • 10 jaj
  • 5 plasterków szynki
  • 3 plasterki sera
  • 2 garści posiekanej pietruszki
  • 3-4 łyżki majonezu
  • ewentualnie pieprz i sól do smaku
Opcjonalnie:
  • kiełki rzodkiewki, świeża pietruszka do dekoracji



Jajka gotujemy na twardo. Oczyszczamy ze skorupek, każde jajko przekrajamy na pół. Wyciągamy delikatnie żółtka z białek. Szynkę i ser bardzo drobno siekamy i łączymy z żółtkami, pietruszką i majonezem. Majonezu najlepiej dodawać po trochę i obserwować konsystencję. Ja podałam ilość orientacyjną, bo wiadomo, że łyzki są różnej wielkości i można dodać płaskie lub czubate. Smakujemy farsz i ewentualnie doprawiamy. Następnie ostrożnie wypełniamy białka (najlepiej przyrządem do dekorowania ciast, wówcza spowstanie ładny wzorek), farszu na pewno wystarczy aby uzupełnić jajka po brzegi. Dekorujemy kiełkami lub pietruszką i wykładamy na talerz wyłożony sałatą. Przed podaniem należy jajka schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz