Sezon na truskawki trwa, więc warto pokuciś się o przygotowanie deserów z ich udziałem. Ja polecam serdecznie przepis na ten placek, doskonały do popołudniowej kawy. Truskawki zamieniają się w swego rodzaju dżem, dzięki czemu placek jest przyjemnie wilgotny i aromatyczny.
Składniki (blacha 24cm x 37cm):
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku
- 200g masła
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka octu winnego (ewentualnie zwykły)
Budyniowa masa:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 litr mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
Dodatkowo:
- 50 średniej wielkości truskawek
Ze składników na ciasto zagnieść spód do placka. Gdyby był za suchy można dodać odrobinę wody. Wkładamy do lodówki zawinięte w folię i zabieramy się za masę budyniową.
Odmierzamy szklankę mleka, w której rozrabiamy budynie wraz z mąką ziemniaczaną, tak aby nie było żadnych grudek.
Pozostałe mleko i cukier należy zagotować, po czym wlać przygotowaną uprzednio mieszankę budyniową i mieszając, gotować kilka minut. Studzimy.
Teraz zabieramy się za truskawki, które myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki, bądź ćwiartki.
Teraz zabieramy się za truskawki, które myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki, bądź ćwiartki.
Ciasto kruche dzielimy na 3 równe części.
Blaszkę wykladamy papierem do pieczenia, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub rozdrabniamy w palcach) 2 część ciasta- lekko dociskając na końcu,tak aby zakryć jak najwięcej dna blachy nie pozostawiając otworów. Kolejno wylewamy budyń i rozkładamy równomiernie truskawki, ścieramy ostatnią część ciasta.
Tak przygotowany placek pieczemy w 170 st.C ok. 65 minut z włączoną górną i dolną grzałką.
Blaszkę wykladamy papierem do pieczenia, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub rozdrabniamy w palcach) 2 część ciasta- lekko dociskając na końcu,tak aby zakryć jak najwięcej dna blachy nie pozostawiając otworów. Kolejno wylewamy budyń i rozkładamy równomiernie truskawki, ścieramy ostatnią część ciasta.
Tak przygotowany placek pieczemy w 170 st.C ok. 65 minut z włączoną górną i dolną grzałką.
Ale świetne ciasto, uwielbiam takie połączenie.
OdpowiedzUsuń