poniedziałek, 13 czerwca 2016

Placek z truskawkami i budyniem


Sezon na truskawki trwa, więc warto pokuciś się o przygotowanie deserów z ich udziałem. Ja polecam serdecznie przepis na ten placek, doskonały do popołudniowej kawy. Truskawki zamieniają się w swego rodzaju dżem, dzięki czemu placek jest przyjemnie wilgotny i aromatyczny.


Składniki (blacha 24cm x 37cm):

Ciasto:


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku
  • 200g masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu winnego (ewentualnie zwykły)
Budyniowa masa:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
Dodatkowo:
  • 50 średniej wielkości truskawek



Ze składników na ciasto zagnieść spód do placka. Gdyby był za suchy można dodać odrobinę wody. Wkładamy do lodówki zawinięte w folię i zabieramy się za masę budyniową.


Odmierzamy szklankę mleka, w której rozrabiamy budynie wraz z mąką ziemniaczaną, tak aby nie było żadnych grudek.
Pozostałe mleko i cukier należy zagotować, po czym wlać przygotowaną uprzednio mieszankę budyniową i mieszając, gotować kilka minut. Studzimy.

Teraz zabieramy się za truskawki, które myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki, bądź ćwiartki.


Ciasto kruche dzielimy na 3 równe części.
Blaszkę wykladamy papierem do pieczenia, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub rozdrabniamy w palcach) 2 część ciasta- lekko dociskając na końcu,tak aby zakryć jak najwięcej dna blachy nie pozostawiając otworów. Kolejno wylewamy budyń i rozkładamy równomiernie truskawki, ścieramy ostatnią część ciasta.

Tak przygotowany placek pieczemy w 170 st.C ok. 65 minut z włączoną górną i dolną grzałką.

1 komentarz: